9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Pepe'ye kireç ocağı sorusu

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, İzmir'in Menderes İlçesi Karakuyu Köyü'nde ‘kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi’ kurulması çalışılmalarına tepki gösterdi. Burasıyla ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) gerekli olmadığının belirtilmesi nedeniyle, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Ersin, bu kararın nasıl alındığını sordu.

CHP Milletvekili Ahmet Ersin, Menderes'in Karakuyu Köyü'ndeki 20 hektarlık alanda kalker ocağı ve kırma- eleme tesisi kurulması hazırlıkları yapıldığını belirtti. Bu tesis için Çevre ve orman Bakanlığı'nca 21 Ağustos 2006 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini dile getiren Ersin, olumulu ÇED kararının yöre halkının görüşü alınmadan, proje tanıtım dosyası üzerinden verildiğini ileri sürdü.

Kireç ve mıcır üreteceği belirtilen bu tesisin konumu itibariyle Karakuyu, Çileme, Sancaklı, Palamutarası, Çakaltepe köyleri ile Tekeli Beldesi arasında kurulacağına dikkat çeken Ersin, “Çıkacak atık ve tozlar, Ege'nin en verimli arazilerinin bulunduğu bölgede pamuk, mısır, karpuz, sebze ve sera üretimini son derece olumsuz etkileyecektir. Taşıma işlerini yapacak kamyonların yaratacağı kirlilik de düşünüldüğünde bu tesisin ciddi bir çevre katliamı yaratması kaçınılmazdır” dedi.

Ahmet Ersin,TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde Bakan Pepe'nin şu soruları yanıtlamasını istedi:

“Ege'nin en verimli arazilerinin ortasına kurulacak olan bu tesise, olumlu ÇED kararı nasıl verildi? Yöre halkının görüşü alınmadan ÇED kararı verilir mi?, Toprak özelliği itibariyle, birinci sınıf tarım arazisi olan bölgelerde kurulacak olan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisine olumlu ÇED kararı vermeden önce, bölgedeki tarım faaliyetlerini gördünüz mü? İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan izin aldınız mı? Oluşacak atık ve tozların bölge tarımına vereceği zararları kim, nasıl tazmin edecek.”

hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 12:45:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?