19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Petkim satışının onayının ardından

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, PETKİM'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok olarak satışını onaylamasının ardından; Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, ortak girişim grubu ile Petkim'in daha güçlü bir şekilde yatırımlara devam edeceğini belirtirken, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, kararı üzüntüyle karşıladıklarını ifade ederek "Bu kararla Türkiye kaybetmiştir, KOBİ'ler zarar görecektir" dedi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Petkim Petro Kimya Holding A.Ş'nin (PETKİM) yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok olarak satılmasına ilişkin 2 Şubat 2007 günlü Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ile kamu hissesinin ihaleye çıkarılmasına ilişkin, "İhale Oluru" kararı ve ihale şartnamesinin iptal istemlerini reddeden daire kararlarını onadı.

Kurul, ayrıca PETKİM'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna satılmasına ilişkin ÖYK'nın 22 Kasım 2007 günlü kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddine yapılan itirazı reddetti. Petrol-İş Sendikası, PETKİM'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin ''Satış yöntemiyle özelleştirilmesine, satışın blok satış yoluyla gerçekleştirilmesine ilişkin 8 Şubat 2007 günlü ÖYK kararı'' ile söz konusu kamu hissesinin Blok olarak satılmak suretiyle ihaleye çıkarılmasına ilişkin Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın "İhale Oluru" kararı ile bu karar ekinde yer alan ve ihale koşullarını belirleyen ihale şartnamesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da ayrı ayrı dava açmıştı. Davaları esastan sonuçlandıran Danıştay 13. Dairesi, 8 Şubat 2007 tarihli ÖYK kararı ile "İhale Oluru" kararı ve ihale şartnamesinin iptal istemini oy birliğiyle reddetmişti. Petrol-İş Sendikası'nın daire kararlarını temyiz etmesi ve bozulmasını istemesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, temyiz istemini reddederek, daire kararlarını onadı.

"YATIRIMA DEVAM"

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararını değerlendiren Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, yatırımların hızlanacağını söyledi. Yavuz; "Petkim'in özelleştirilmesi ülkemiz ve şirketimiz açısından stratejik bir öneme sahiptir. Şirketimizi devralan Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu, Petkim ile birlikte yapacağı yatırımlarla ülkemizin ihtiyacı olan en temel yatırımları orta ve uzun vadede gerçekleştirecektir" dedi.

"TÜRKİYE ZARAR GÖRMÜŞTÜR"

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, yapmış olduğu açıklamada; dava sürecinin son aşaması olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği kararla Petkim'in yüzde 51'lik hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na devrinin hukuken tescillendiğini belirterek; "Bu kararla Petkim işçisi kaybetmemiştir, Türkiye kaybetmiştir. KOBİ'ler zarar görmüştür. Eğer Petkim kamunun elinde olsaydı ülkemizdeki içinde bulunduğumuz krizi KOBİ'ler çok daha hafif atlatırdı. Çünkü Kamu KOBİ'leri koruyucu tedbirler alırdı. Maalesef liberal ekonominin tek düşüncesi para kazanmak, kar etmektir. Özel sektörden KOBİ'lere destek olmasını beklemek mümkün değildir.

Kamunun düşüncesi ise üretime ve istihdama yöneliktir. Bugün Petkim bir kamu kurumu olarak yoluna devam etseydi KOBİ'lerin kurtarıcısı olacaktı. Ama şimdi özel sektör mantığı ile KOBİ'lere destek mümkün değil. Bu nedenle plastik sektörü de zor günler yaşıyor" diyerek, önümüzdeki süreçte Petkim ile bağlantılı olarak iş yapan küçük ve orta ölçekli işletmelerde işyeri kapanmaları, işçi çıkarmaların yaşanacağını ifade etti.

Petkim'in kamunun elinden çıkmasıyla birlikte toplu sözleşme görüşmelerini artık Kimya İşverenleri Sendikası KİPLAS ile yapacaklarını belirten Sendika Şube Başkanı Aydın, Petkim'de çalışan yaklaşık 2 bin 500 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladıklarını da ifade etti. 01 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk oturumunu KİPLAS ile 22 Aralık tarihinde yaptıklarını belirten Aydın, ekonomik ve idari anlamda bir takım taleplerinin olduğunu belirterek, yapılacak olan toplu sözleşmelerde bugüne kadar kazanılmış haklardan kesinlikle geri adım atmayacaklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 13:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?