5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

PETKİM'de zam isyanı

EBSO Aydemir Aşkın Salonu’nda konuyla ilgili düzenlenen toplantıda ilk sözü alan EBSO Başkanı Salih Esen, Ege Bölgesi’nde dinamik bir yere sahip olan plastik sanayiinin Petkim’in satışından kaynaklanan sorunlarla boğuştuğunu ifade ederek, "Petkim 8 ayda 21 kez fiyat artışı yaptı. Bu fiyat artışlarının müşteriye yansıtılması mümkün değil. Bu sıkıntılar çeşitli defalar Petkim yönetimine iletilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmış değil" dedi.


Plasder Başkanı Erol Paksu ise, plastik sektörünün sıkıntılı bir sektör olduğunu, bunu hiçbir zaman dile getirmediklerini ancak son raddeye gelindiğini dile getirerek, "Son yapılan zamlar bardağı taşırdı. Dünya piyasaları devamlı yukarı çıkıyor, Petkim de uymak zorunda kalıyor. Ancak müşteriyle karşı karşıya gelmek durumunda kalıyoruz. Cuma günü 90 dolar zam yapılırken, 4 gün sonra salı günü 50 dolar daha zam yapıldı. Bu kadar fazla fiyat artışı olmaz" şeklinde konuştu.


EBSO Meclis Üyesi ve Plasder eski Başkanı Erdoğan Çiçekçi ise, Petkim’in ürettiği bütün ürünlere yılbaşından bu yana yüzde 30 ile 42 oranında zam yaptığını hatırlatarak, "Petkim, Türkiye’deki hammadde ihtiyacının üçte birini karşılıyor, geri kalan üçte ikilik kısım ise sanayiciler tarafından ithal yollarla karşılanıyor. Petkim’in zammı bütün Türkiye’nin fiyatını tayin ediyor ve yapılan zam bize mal satan ülkelere de aynı anda ulaşıyor. Onlar da Petkim’i örnek alarak, zam yapma yoluna gidiyor. Petkim ilk zammı yapmak için dünyayla yarışıyor ve aceleciliği sebebiyle biz fazla para ödüyoruz. Petkim’in fiyat politikasını gözden geçirirken, ucuz mal versin gibi bir istek içerisinde değiliz. Sadece daha sorumlu davranmasını istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2004 Cuma 20:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?