5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Protestan cemaati için kilise açıldı

İzmir’de, İnanç Turizmi Projesi kapsamında Baptist Kilisesi restore edilerek, Türk Protestan cemaatinin kullanımına sunuldu. Kilisenin açılışı Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy ve Protestan Baptist Kilisesi Cemaat Başkanı Ertan Çevik tarafından yapıldı.

Buca’daki Baptist Kilisesi’nin açılışına, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Almanya’nın İzmir Konsolosu Alfred Breht, Protestan Baptist Kilisesi Cemaat Başkanı Ertan Çevik ile Pastör Hans Joadhim Kolbe başkanlığında 15 kişilik Alman grup katıldı.

Kilisesinin açılış töreninde konuşan Buca Belediye Başkanı Şeboy, Buca’da asırlar boyu ezan sesleri ile kilise çanlarının birbirine karıştığını söyleyerek, "Hem İzmir hem de Buca, bütün insanların inanışlarına saygılı bir kenttir. Onun için dünyanın 3. büyük heykeli olan ve insanlara ’Ne olursan ol yine gel’ diye seslenen Mevlana’nın heykelini yaptık. 1994 yılında belediye başkanı olduğumda, ’İsteyene cami, isteyene cemevi, isteyene ise kilise veririm’ demiştim. Çünkü insanların ibadet ve din özgürlüğüne saygılı bir insanım. Cami ve cemevi taleplerini yerine getirmiştik. Son olarak da Ertan Çevik’in ricası üzerine kiliseyi kullanmaları için kendilerine tahsis ettik. Bu bina ibadet için yapılmıştır, amacına uygun kullanılması en doğrusu" diye konuştu.

Almanya’dan gelen Pastör Hans Joadhim Kolbe ise kilisenin açılışını gerçekleştirmekten çok mutlu olduklarını belirterek, "İzmir’deki Protestan Türkler’in de ibadetlerini yerine getirecek olmaları bizim için çok önemliydi. Bu nedenle bu kilisenin restorasyonuna yardım ettik. Almanya’da Müslümanlar camilerinde ibadet edebiliyorlar, Türkiye’de de Hıristiyanlar’ın böyle bir imkanının olduğunu duyunca çok şaşırdık ve sevindik. Almanya’dan buraya grup halinde gelerek kilisenin restorasyon çalışmalarına katıldık. Bundan sonra da turist olarak gelmeyi düşünüyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kilisenin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra ise halk oyunları gösterisi sunuldu.

1834 yılında bölgede yaşayan Levantenler tarafından Osmanlı padişahının özel isteği ve maddi desteği ile yapılan kilise binası, daha sonra kilise cemaatinin kalmaması nedeniyle 1961 yılında Buca Belediyesi’ne devredildi. Belediye tarafından kültür evi ve nikah salonu olarak kullanılan kilise binası, 2001 yılında gerekli başvuruların yapılmasının ardından Buca Bağımsız Protestan Kilisesi (Baptist) cemaatine ibadet ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla tahsis edildi. O tarihten bu yana kilise olarak hizmet veren binanın, zaman içinde tahrip olması nedeniyle, Almanya’daki kiliseler tarafından sağlanan maddi gelirle yaklaşık 250 milyar liraya onarımı ve restorasyonu yapıldı.

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2004 Pazartesi 10:37:58
Güncelleme :8 Kasım 2004 Pazartesi 17:15:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?