5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Sakin şehir' Seferihisar'ı anlattı

SAKİN ŞEHİR PODYUMDA

İzmir'in Sakin Şehir (Cittaslow) unvanı alan ilçesi Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, EBSO'DA katıldığı basın toplantısında Cittaslow'un bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledi.

Seferihasar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Vakfı Bayanlar Birliği'nce düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) anlayışına karşı, İtalya'da başlatılan 'Yavaş Yiyecek Birliği'nin bugün 142 ülkede 80 bin üyesi ile önemli sivil toplum kuruluşları arasında bulunduğunu belirtti. Yavaş yiyecek kavramından ''Yavaş Şehir Hareketi'nin oluştuğunu anlatan Soyer, ''19 ülkenin 129 kentine yayılan Cittaslow'a Türkiye'den kabul edilen ilk yer

Seferihisar oldu'' dedi. Bir kentin ''Sakin Şehir'' unvanı almasının belirli kriterleri bulunduğuna işaret eden Soyer, şöyle konuştu: "Sakin şehir kriterleri yerine getirildiğinde, ortaya bir yerel kalkınma modeli çıkıyor. 'Sakin Şehir', sadece Seferihisar için önemli değil, aynı zamanda yerel bir kalkınma modelidir. Yerli üretimin korunması, küçük işletmeler ile köy ürünleri kullanımını öngören koşullar var. Seferihisar, hazırladığı modeller ile denetim görmeden Cittaslow'a kabul edilen tek kenttir.

Hazırlıklarımızı beğendiler ve felsefeyi kavradığımızı gördüler. Artık, gerekleri bir an önce yerine getirmek gibi önemli bir sorumluluğumuz var.''

ESKİ BELEDİYE BİNASI KÖY PAZARI OLDU

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, sakin şehir kriterlerini yerine getirmeye yönelik çeşitli projelerin hayata geçirildiğini, çocukların doğal üretimi öğrenmeleri amacıyla bahçeler kurulduğunu söyledi. Yerel üretimin desteklenmesi amacıyla ticari merkezler kurulmasına yönelik kriteri karşılamak amacıyla pazar kurduklarını anlatan Soyer, şöyle konuştu: ''Eski belediye binasını Seferihisar'ın sekiz köyüne tahsis ettik. Burada kendi ürünlerini sunma imkanı buluyorlar. Haftanın bir günü de açık pazar

kuruluyor.''

Sakin şehir kriterleri arasında kent içine bisiklet yollarının yapılmasının bulunduğunu belirten Soyer, şunları söyledi: ''Arkadaşlarımız, güneş enerjili bir bisiklet üretti. İlçede, rampaları pedal çevirmeden çıkmaya imkan sağlayan bisikletler olacak. Fayton uygulamasını başlatacağız. Belirli saatlerde kent merkezine motorlu araç almıyoruz. Görüntü kirliliği bulunan bir caddemizi tamamen yenileyeceğiz. 20 ressamla sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde, apartmanların cephesinin boyanması, kolonların taş

kaplanması, klimalara ahşap ızgara yapılması ile pencere ve balkonlara sardunya konulmasına karar verdik. Dört bin sardunya yetiştiriyoruz. Bir binada çalışmalar başladı. Gönüllü öğrenciler tarafından sürdürülecek çalışma ile hem sakin şehir kriterlerini yerine getireceğiz hem de yerel yönetimlere uygun maliyetle kentin çevresini değiştirmenin mümkün olduğunu göstereceğiz."

İLÇENİN TARİHİ DOKUSU KORUMA ALTINA ALINDI

Seferihisar'da 75 yaş üstü partisi düzenlediklerini anlatan Soyer, yaşlıların anlattıkları anıları derleyerek ''Seferihisar Sözlü Tarihi'' kitabı çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

EBSO Vakfı Başkan Yardımcısı ve Bayanlar Birliği Başkanı Berkay Eskinazi ise Cittaslow'un, içerdiği kriterler nedeniyle kolay elde edilemeyen bir statü olduğunu vurguladı.Seferihisar'ın ''Sakin Şehir'' unvanını elde etmesiyle ilçenin tarihi dokusunun koruma altına alındığını belirten Eskinazi, ''İzmir'in ve Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımı da gerçekleşti. Seferihisar bu başarısıyla, kentimize paha biçilmez bir tanıtım sağlamış oldu'' dedi.

Söz konusu unvanın, Seferihisarlıların ekonomik ve sosyokültürel umutlarını artırdığına işaret eden Eskinazi, Türkiye'de sakin şehir kapsamında yer almak isteyen 60 kentin bulunduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 15:51:02
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 18:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?