26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Sanayi sicil belgelerini odalar verecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi sicil belgelerinin sanayi odaları tarafından verilmesini sağlamak üzere harekete geçti. Sanayi odası bulunmayan illerde ise belgeleri Ticaret ve Sanayi Odaları verecek.


Sanayi sicil belgesinin odalar tarafından verilmesini sağlayacak yönetmeliğe de Ege Bölgesi Sanayi Odası katkı koyacak. EBSO, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan seçimlerden sonra hükümetin kuruluşunun ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan'a yaptığı ziyarette sunduğu dosyada, Sanayi Sicil Belgesi düzenleme işlemlerinin sanayi odalarına devrinin sağlanmasını istemişti.


Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Şener Gençer, Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu, EBSO Organize Sanayi Bölgeleri Koordinatörü Metin Ersan ve EBSO Ankara Temsilcisi Necip Çakır'dan oluşan heyet, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret etti. EBSO heyetinin ziyareti sırasında sanayi sicil belgesini zamanında almış ancak hemen elektrik dağıtım şirketine verememiş sanayicilerin kullandığı elektriğin Türkiye'de sadece İzmir'de ticarethane tarifesi üzerinden fiyatlandırıldığı belirtilerek belgesini almış sanayicilere karşı bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği ifade edildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, “Belgesini zamanında almış sanayicinin önceki belgenin süresi ile yenisinin alındığı tarih kontrol edilmeli. Sanayi sicil belgesinin sadece elektrik dağıtım müessesesine verilmesinde bir aksama olmuşsa elektrik tarifesi yoluyla ceza keser gibi bir uygulamaya gidilmemeli. Bu uygulamayı Türkiye'de sadece İzmir'deki Gediz Elektrik Dağıtım Müessesesi yapıyor. Belge almayanları savunma durumunda değiliz zaten. Ayrıca Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, sanayi sicil belgelerine ilişkin bir listeyi Odamıza iletirse üyelerimizi zamanında uyarır, belgelerini alıp ibraz etmeleri konusunda mağdur olmalarını önlemeye çalışırız” dedi.


ÇALIŞMA BAŞLATILIYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, EBSO'nun elektrik tarifeleri için sanayi sicil belgesi konusunu tekrar gündeme getirmesi üzerine daha radikal bir adım attı. Zafer Çağlayan, “Bakanlığımızın konuları ile ilgili olarak yeni düzenlemeler yapıyoruz. Bu kapsamda, Sanayi Sicil Belgelerinin de sanayi odaları tarafından verilmesini istiyoruz. Sanayi odası bulunmayan illerde de Ticaret ve Sanayi Odaları yetkili kılınacak. Bunun hakkındaki yönetmelik çalışmalarını da başlatıyoruz” diye konuştu.


1000+1000'DE SEKTÖREL VE BÖLGESEL TEŞVİK
EBSO heyetinin Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan'ı ziyaretinde gündeme getiridiği en önemli konulardan biri de KOBİ'lere ihracat ve istihdam desteği oldu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, “KOSGEB destekleri kapsamında yeralan banka kredi faiz desteklerinden sıfır faizli KOBİ kayıtlı eleman istihdamını destek ile KOBİ ihracat destek kredileri, gerek firmaların kredi ihtiyaçlarını giderme, gerek istihdam gerekse ihracat artışını teşvik etme yönleriyle büyük fayda sağlıyor. Üyelerimizden gelen yoğun talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda çok faydalı bu desteklerin tekrar uygulamaya konulmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.


KOSGEB destekleri ile ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını ve adım adım uygulamaya koyduklarını bildiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, iş dünyasının sektörel ve bölgesel teşvik taleplerine de dikkat çekerken buna en iyi örnek olarak 1000+1000 KOBİ projesini gösterdi. Sözkonusu projeye 4 bin 700 başvuru olduğunu ve sıralamayı notere tescil ettirdiklerini bildiren Zafer Çağlayan, başvurular üzerindeki incelemelerin de Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. KOSGEB kanalıyla verilecek krediler için Başbakan Erdoğan'dan da destek istediğini söyleyen Çağlayan, “Kadın ve genç girişimciler için de bir destek modelimiz var. KOSGEB kanalıyla dağıtacağımız kredilerde faizi biz ödeyeceğiz. 100 trilyon faiz ödeyip en az 500 trilyonluk kaynak yaratmış olacağız” dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 13:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?