9
Mayıs
2025
Cuma
İZMİR

Savunma sanayisinde İzmir atağı

Donanma Komutanlığı Malzeme Sergisi'nin 2009 yılında tüm kuvvetlerle birlikte Ankara yerine İzmir'de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarını yerli kaynaklardan sağlamaya, Türk sanayisinin de kalite ve standart açısından daha yüksek noktalara ulaşması amacıyla daha önce 6 kez yapılan Donanma Komutanlığı Malzeme Sergisi'nin 2009 yılında tüm kuvvetlerle birlikte "TSK Müşterek Malzeme Sergisi" olarak gerçekleştirilmesi planlanırken, bu defa Ankara yerine İzmir'in tercih edilebileceği gündeme geldi. 2009 yılındaki serginin tarihi ve yeri için Kasım ayında karar verileceği öğrenildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), kentteki imalat sanayi yapısı ve savunma sanayisine yönelik nitelikli üretim yapan firmaları ön plana çıkararak 2009 yılındaki serginin İzmir'de yapılması amacıyla girişimlerini sürdürüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, EBSO'yu ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Meclis Üyesi ve EBSO'nun İZFAŞ yönetimindeki temsilcisi Ahmet Taşpınar, İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı İrfan Koyuncu, EBSO Savunma Sanayi Komitesi Üyesi Ali Merdivan, Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu ve Yönetim Kurulu Koordinatörü Özlem Değirmencioğlu ile bir araya geldi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanter Kontrol Merkezi'nden Albay Bülent Doğan, Binbaşı Fatih Koca, Güney Deniz Saha Komutanlığı'ndan Binbaşı Ercan Altınoluk, Üsteğmen Gamze Fidan daha önce Ankara OSTİM'de 6 kez gerçekleştirilen Donanma Komutanlığı Malzeme Sergisi'nin 2009 yılında tüm kuvvetlerle Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Malzeme Sergisi olarak gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade etti. Serginin Ankara haricindeki bir ilde de yapılabileceği, İzmir'in de bu aşamada bir alternatif olarak gündeme geldiği toplantıda 2009 yılındaki sergi için kesin tarih ve düzenlenecek yere Kasım ayında karar verileceği bildirildi.

Üç hafta sürecek serginin İzmir'de yapılmasına karar verilmesi durumunda İZFAŞ'tan Kültürpark'ta uygun bir sergi alanı rezerve edilerek çalışma başlatılacak. TSK Müşterek Malzeme Sergisi'nin İzmir'de gerçekleştirilmesi durumunda yapılması gereken hazırlıklar ve EBSO'nun rolü ile ilgili ayrıntılı bilgiler bir sunumla toplantıda ele alındı. Toplantı sonrası Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile EBSO temsilcileri, Kültürpark'ta serginin yapılabileceği salonlarda inceleme yaptı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı'ndan İkmal Binbaşı Fatih Koca, EBSO'daki toplantıda yaptığı sunumda önceki sergilerden örnek verirken, Komutanlık bünyesindeki yerlileştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu malzemelerin sergilendiği organizasyon süresince ziyarete gelen sanayicilerle bire bir gönüşme yapıldığını, bu malzemeleri üretebilecek sanayicilerin her türlü teknik konuda desteklendiğini bildiren Binbaşı Fatih Koca, şöyle konuştu:

"Mayıs ayında OSTİM'de düzenlenen Donanma Komutanlığı 6. Malzeme Sergisi'nde yaklaşık 2 bin malzeme sergilendi, bin tanesinin numunesi sanayicilere dağıtıldı. Şu an sadece 150 kadar malzemenin teknik sebeplerden dolayı yurt içinde üretim imkanı olmadığı belirlendi. Yerlileştirme çalışmaları ile şu ana kadar 22 bin kadar malzeme tedarik edilirken yaklaşık 3 milyon dolar tasarruf sağlandı. 80 milyon dolarlık alım kararı ve 41 milyon dolarlık gerçekleşme rakamı içinde bu oran küçümsenmeyecek bir başarıdır. Pek çok malzemede tedarik süreleri ve ödenen bedellerde yüzde 75'e yakın tasarruf sağlandı."

Envanter Kontrol Merkezi İç Kaynak Araştırma Şube Müdürlüğü envanterinde 8 bin 635 yerli firmanın kayıtlı olduğunu hatırlatan Binbaşı Koca, geçen yıl aralık ayında EBSO'da gerçekleştirilen tanıtım seminerinin başarısının ardından Oda'nın referansı ile yaptıkları ziyaretlerde bazı firmalarla çalışma imkanı bulduklarını, diğer illerde de tanıtım organizasyonları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Deniz Kuvvetleri için gerekli malzemelerin yurt içinden tedarik imkanları araştırılarak tasarruf sağlanması ve yerli sanayiciye de katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Binbaşı Koca, şunları söyledi: "Savunma sanayisinde ihtiyaç duyulan malzemelerin büyük çoğu yurt dışından alınıyor. Ancak yurt dışından yapılan tedariklerde fiyatlar yüksek olduğu gibi tedarik süreleri de uzun. Yerli sanayimizin gelişmesi yurt içinden tedarik için büyük önem taşıyor. İhtiyaçlarımız yurt içinden karşılanırken hem sanayimiz gelişecek ve istihdam artacak hem de döviz kaybı önlenerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Savunma sanayisine yönelik üretim bu alandaki yüksek kalite standartları nedeniyle firmaların diğer NATO ülkelerindeki ihalelere teklif vermelerini de sağlayacak."

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da, Oda üyesi sanayicilerin savunma sanayisine yönelik üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla Savunma Sanayi Komitesi oluşturduklarını hatırlattı. EBSO üyelerinin üretim ve kalitede ulaştığı noktayı, uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek gücü geçen Mayıs ayında Ankara'da gerçekleştirilen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF) açtıkları ve yabancı askeri yetkililerin bile ziyaret ettiği standla gözler önüne serdiklerini ifade eden Taşkın, şöyle konuştu: "Egeli sanayiciler savunma sanayiine yönelik üretimle hem yurt içi hem de yurt dışı rekabette yeni bir boyuta geçebilecek yapıya sahip. Biz de onların güçlerinin farkına varmaları için büyük çaba gösteriyoruz. Düzenlediğimiz organizasyonlarla bu alanda yerlerini almalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz." 

İzmir'de savunma sanayisine üretim yapabilecek pekçok firma bulunduğuna dikkat çeken Taşkın, kentte otomotiv ve yan sanayinin öncü kuruluşu BMC'nin savunma sanayisindeki ağırlığını da hatırlattı. BMC'yi ziyaret eden Tamer Taşkın, tamamen yerli sermayeli şirketin bilgi birikimi, ileri teknolojisi ve sektörel deneyimini savunma sanayiinde de kullandığını, başta TSK olmak üzere dünya ordularının araç ihtiyacını karşıladığını söyledi. Taşkın, savunma sanayi ürünlerinin kalitesini ISO 9000 Kalite Sistem Belgesi ve AQAP 2110 Endüstriyel Kalite Güvence Belgesi ile tescil ettiren, NATO Standartlarında üretim yapan kuruluş ünvanını alan BMC'nin NATO ile Milli Gizli dereceli tesis güvenlik belgelerine de sahip olduğunu hatırlattı.

BMC Genel Müdürü Mehmet Demirpençe de, tüm ürünlerin en düşük maliyetli işletme koşullarını hedeflemek üzere tasarlandığını belirterek, araçların kusursuz konfigürasyon yönetimi disiplini altında kullanıcılarına en ekonomik ve uzun hizmet ömrü sağladığını bildirdi. Demirpençe, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Araç ailelerimiz tek bir şase üzerinde 4x4, 6x6 ve 8x8 özelliklerine geçebiliyor. Araçlarda tritik malzemeler birbiri yerine kullanılabiliyor. Modülerlik özellikleri sayesinde elastiki olarak kullanılabilen araçların bakımı kolaylaşıyor, yıpranması önleniyor. Yedek parça çeşidi azaltılıyor. Araçlarımızın tasarımlarını müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda değiştirebiliyoruz. Otomotiv sektöründe yeni gelişmeleri araçlarımıza hızla uygulayabiliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 15:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?