26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Seferihisar'a jeotermal yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir İl Özel İdaresi'nin yüzde 50'şer payla kurduğu İzmir Jeotarmal A.Ş, İzmir ve çevresinde jeotermalin yaygınlaştırılması çalışmalarına hızla devam ediyor. 

Enerji Bakanlığı'ndan 49 yıllığına devralınan Seferihisar jeotermal bölgesinde, halen faal olan 3 kuyuya ilave olarak 4 kuyu daha açmak için çalışmalar yapan İzmir Jeotermal A.Ş, sözkonusu sahada elektrik üretimi, termal turizm, sera ısıtma ve fizibıl olması durumunda bölge ısıtma projeleri yapmayı hedefliyor. 

Seferihisar bölgesinde ilk etapta 2 adet yeni kuyu açmak amacıyla gerçekleştirilen ihale tamamlandı. Ayrıca yerleri özel şahıs arazisinde olduğu için kamulaştırma işlemleri süren 2 kuyunun da delinmesine, kamulaştırmaların tamamlanmasının ardından devam edileceği bildirildi. Toplam 4 kuyunun delme çalışmalarının ise Temmuz ayı başında tamamlanması hedefleniyor. 

YENİ ÖLÇÜMLER BEKLENİYOR 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kuyuların her birinin açılması için yaklaşık 1,5 ay süreye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Halen faal olan 3 kuyudaki su sıcaklığının 153 dereceye kadar çıkabildiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Temmuz ayı başına kadar 4 yeni kuyu daha açmayı hedefliyoruz. Kuyuların açılma sürecinin sonuna doğru, sözkonusu sahanın rezervuar ölçümlerini de net olarak yapma şansımız olacak. Böylece, bu sahadan elde edilecek enerjiyle ne kadar tesis beslenebilir, ne kadar elektrik üretilebilir gibi soruların da cevaplarını almış olacağız" dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, açılacak 4 yeni kuyu sayesinde 6-8 megawatlık elektrik santralı, 400-600 dönüm sera ısıtma, 4 bin adet konut eşdeğeri ısıtma ile 40-60 adet termal tesise su temin edebileceğimizi düşünüyoruz ama bu rakamlar rezervuar ölçümleriyle kesinlik kazanacak" şeklinde konuştu. Sahada açılacak yeni kuyuların kontrolü ve testlerinin MTA tarafından ücreti karşılığı gerçekleştirileceği, rezervuar çalışmasının tamamlanmasının ardından fizibilite çalışması ile proje ihalesinin gerçekleştirileceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 09:45:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?