8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Selçuk-Efes Festivali coşkuyla başladı

Selçuk'ta geleneksel olarak her yıl düzenlenen Selçuk-Efes Festivali, başta Selçuklular olmak üzere, çevre il ve ilçelerden gelen Egeliler'in katılımıyla coşkuyla başladı. 

Yaklaşık 15 bin kişinin bir araya geldiği festival, Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan "İçimiz Yandı" adlı fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı. Geçtiğimiz haftalarda, Meryem Ana Evi'nin bulunduğu Bülbül Dağı'nda meydana yangın görüntülerinin basın kupürlerinin ve Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan Meryem Ana Evi peyzaj çalışmaları projesinin yer aldığı serginin açılışı, Kaymakam Aziz İnci, Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür, Selçuk protokolü ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. 

Sergi açılışının ardından, Türkiye'nin ve Selçuk'un kendi alanında tanınmış 80'i aşkın geleneksel el sanatı ustasının katıldığı dev bir açık hava sergisi haline dönüşen el sanatları sergi alanı, gezildi. 9 Eylül tarihinde sona erecek olan festivalin ilk gecesinde, sevilen sanatçı Yeşim Salkım sahneye çıktığındaysa coşku doruğa ulaştı. Eğlencenin yanı sıra alanda kurulan Osmanlı mimarisine uygun maket evleri, geleneksel el sanatı standlarıyla panayır havasında düzenlenen festivalde, geleneksel el sanatı üretimlerinin tanıtılması, sergilenmesi ve satışı, festivalin ana temasını oluşturdu. 

Festivale katılan onu aşkın ressam, festival alanında özel olarak hazırlanmış bu maket evlerde, tuvallerine can verirken Selçuklu çocuklar, hükümet meydanına kurulan; tırmanma dağı, zıp zıp, trambolin, balon evi, canlı langırt, şişme palyaço, fly tüp, macera tüneli, elastik basket, bangran, deniz kızı havuzu gibi oyuncaklardan oluşan çocuk oyun parkında, festivalin tadını doyasıya çıkardı. 

38. Selçuk-Efes Festivali süresince, pazaryerinde kurulan standlarda; takı, cam üfleme, kilim dokuma, keçe dokuma, hasır dokuma, kaşık oyma, süpürge örme, seramik ve çini, gümüş işleme, oltu taşı çalışmaları, çömlekçilik, mask yapımı, tel kırma, kırk yama, nazar boncukçuluğu gibi çeşitli el sanatı ustaları, yeteneklerini uygulamalı olarak tanıtırken, aynı zamanda en ekonomik fiyatlarla satış yapıyor. Konser alanında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleneksel el sanatları ustalarını, bu yıl yine Selçuk'ta buluşturduklarını belirten Belediye Başkanı Ülgür, "Selçuk, el sanatlarının başkenti olacak.

 Geleneksel el sanatlarımızın, sizler ve gelecek nesiller tarafından daha iyi tanınmasını ve yaşatılmasını amaçlıyoruz. Bu festivalde, hem eğlenecek hem de kültürel değerlerimize sahip çıkacağız. Sizlerin huzurunda, tüm güçlüklere rağmen el sanatlarımızı yaşatmaya çalışan ustalarımıza teşekkür ediyorum. Biz, bu günden itibaren, 4 gün boyunca el sanatı ustalarının mesleklerini ve mesleki yeteneklerini sergilemelerinin ve onların bu yeteneklerini, en geniş halk kesimine ulaştırmalarının ortamını yaratmaya çalıştık. 

Ayrıca bu yılki festivalimizde, geçtiğimiz haftalarda Meryem Ana Evi'nin bulunduğu Bülbül Dağın'da yaşadığımız ve tüm ülke insanını çok üzen yangında çekilen görüntüleri, "içimiz yandı" adıyla açacağımız bir sergide sizlerin dikkatine sunuyoruz. Lütfen, ormanlarımızı sevelim ve onları koruyalım" diyerek Meryem Ana Evi ve civarını yeniden eski haline getirecek proje için bakanlıktan onay beklediklerini vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2006 Perşembe 17:10:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?