8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Selçuk-Efes festiveli başlıyor

İzmir'in Selçuk İlçesi'nde geleneksel olarak düzenlenen Selçuk-Efes Festivali, yarın başlıyor. Türkiye'nin ve Selçuk'un kendi alanında tanınmış 80'i aşkın geleneksel el sanatı ustasının katılacağı festival, dev bir açık hava sergisi haline dönüşecek. 

9 Eylül tarihinde sona erecek olan festivalde, tanınmış sahne sanatçıları Yeşim Salkım, Kibariye, Çelik ve Demet Akalın, verecekleri konserlerle festivali daha da renklendirecek. Eğlencenin yanı sıra panayır havasında düzenlenecek festivalde, geleneksel el sanatı üretimlerinin tanıtılması, sergilenmesi ve satışı, festivalin ana temasını oluşturuyor. Bölgemizin tanınmış ressamları Sema Akgün, Bingöl Öztürk, Şükran Ulucan, Oğuz Güven, Hasan Serdal ve Etik Sanat Evi ressamları, festival alanında özel olarak hazırlanmış mekanlarda tuvallerine can verirken, festivale katılan çocuklar, 4 gün süreyle hükümet meydanına kurulacak Tırmanma Dağı, Zıp Zıp, Trambolin, Balon Evi, Canlı Langırt, Şişme Palyaco, Fly Tüp, Macera Tüneli, Elastik Basket, Bangran, Deniz Kızı Havuzu gibi oyuncaklardan oluşan çocuk oyun parkında, festivalin tadını çıkaracak. 

38. Selçuk-Efes Festivali süresince pazar yerinde kurulacak olan standlarda; takı, cam üfleme, kilim dokuma, keçe dokuma, hasır dokuma, kaşık oyma, süpürge oyma, seramik ve çini, gümüş işleme, oltu taşı çalışmaları, çömlekçilik, maske yapımı, tel kırma, kırk yama, nazar boncukçuluğu gibi çeşitli el sanatı ustaları, yeteneklerini uygulamalı olarak tanıtırken, açtıkları sergilerle de izleyenlerin karşısına çıkacak. Bu yılki festival programında, 6 Eylül'de Yeşim Salkım, 7 Eylül'de Kibariye, 8 Eylül'de Çelik ve 9 Eylül'deyse Demet Akalın, sevilen parçalarını seslendirecek. 

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, faklı bir anlayışla düzenlemiş oldukları festivalin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi göreceğini düşündüklerini belirterek, "Türkiye'nin geleneksel el sanatları ustaları, bu yıl yine Selçuk'ta buluşuyor. Selçuk, adeta, el sanatlarının başkenti olacak. Geleneksel el sanatlarımızın, özellikle gençlerimiz tarafından tanınmasını ve yaşatılmasını amaçlıyoruz. Tabii ki eğlenmek, Selçuklular'ın da hakkı. Ancak biz, önceliğimizi ve yoğunluğumuzu el sanatı ustalarının mesleklerini ve mesleki yeteneklerini sergilemelerinin ve onların bu yeteneklerini en geniş halk kesimine ulaştırmalarının ortamını yaratmaya veriyoruz. Bu festivalimizde, geçtiğimiz haftalarda Meryem Ana Evi'nin bulunduğu Bülbül Dağı'nda yaşadığımız ve tüm ülke insanını çok üzen yangında çekilen görüntüleri, "İçimiz yandı" adıyla açacağımız bir sergide katılımcıların dikkatine sunacak ve onları, orman yangınlarına karşı bilinçli olmaya davet edeceğiz" diyerek, Egelileri 6-9 Eylül günlerinde yapılacak festivale katılmaya davet etti.
iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 22:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?