26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Sezer, İzmir'de

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, "Karayalçın bizden destek istemedi. Bugün bizden destek istenmediğine göre AK Parti'den değil de bizden kurtulma hesapları mı var acaba diye düşünüyorum" dedi.


Zeki Sezer, türban konusunda bir soru üzerine, "AK Parti Anayasa Mahkemesi'nden bu sonucun çıkacağını bile bile bu sorunu çözmeyerek sürekli istismar edebilmek için böyle bir yol seçti" diye karşılık verdi.


Bir dizi toplantı ve törenlere katılmak üzere İzmir'de bulunan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Karşıyaka Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ziyaretinde iş adamları, muhtarlar ve esnafla bir araya geldi. Burada ekonomik ve siyasi gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Sezer, basın mensuplarının solda birleşme konusuna ilişkin sorularını cevapladı.


DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği Murat Karayalçın'ın kendisini ziyaret ettiğini fakat herhangi bir destek talebinde bulunmadığını belirtti. Karayalçın'ın, Erdal İnönü'nün ölüm yıldönümünde düzenlenecek anma töreni için davetiye getirmek amacıyla ziyarette bulunduğunu belirten Sezer, "Uzunca bir görüşme yaptık. Destek istemedi. Erdal inönü'nün ölüm yıldönümü anma toplantısı için davetiye getirdi. Havadan sudan şeyler konuştuk. Belli ki, Karayalçın ve Baykal belli bir konuda anlaşmış. Bizden destek istemiyorlar" dedi. 22 Temmuz'da bir işbirliği süreci oluştuğunu anlatan Sezer, şöyle konuştu: "Biz o konuda üzerimize düşeni yaptığımızı herkes biliyor. Ama bugün bizden destek istenmediğine göre AK Parti'den değil de bizden kurtulma hesapları mı var acaba diye düşünüyorum. Başta Ankara, İstanbul, İzmir'de ortak çalışma yapılabilir diye bir çağrıda bulundum ama bu çağrımız da bir karşılık bulamadı. Ama DSP sağduyuludur, üzerine düşeni her zaman yapar."


KONUŞMAK İÇİN ERKEN
DSP'nin solda birleşme adına Türkiye'nin yararına olan girişimlerde bulunmaya devam edeceğini belirten Sezer, DSP'siz bir solun düşünülemeyeceğini söyledi. Şimdiden çok net, kavga ediyor anlamına gelecek söz söylemek istemediğini anlatan Sezer, sözlerine şöyle devam etti: "Söyleyecek çok sözümüz var. Ama başka bir gerçek de var. Bir 22 Temmuz süreci yaşadık. Başarılı olunamadı. Sol hayatında en düşük oyu aldı o seçimlerde. AK Parti de yüzde 47'ye çıktı. Şimdi o yüzde 47 içerisinden oy alabilmeliyiz ki,
AK Parti'yi aşalım. DSP'siz bir sol Türkiye'de düşünülemez. Birbirimize tahammül etmeliyiz öncelikle. Bu tahammülü öğrendiğimiz zaman birçok şeyi aşacağız. Bizden kurtulmak isteniyor izlenimi ediniyorum. Millet istemedikçe bizden kimse kolay kolay kurtulamaz. DSP Türkiye'nin selameti için her çalışmayı her zaman yapar."
DSP'YE YAKIŞIR ADAYLAR ÇIKARACAĞIZ
İzmir için henüz bir aday belirlenmediğini belirten Sezer, çalışmaların sürdüğünü söyledi. Türkiye'nin en başarılı belediye başkanlarının DSP'li olduğunu dile getiren Sezer, şunları söyledi: "Adayımız İzmir'e, Karşıyaka'ya DSP yakışır diye düşünüyoruz. Nasıl İzmir'de DSP'li Piriştina harikalar yaratmışsa, DSP'li seçilecek belediye başkanları da aynı harikaları yaratacaktır. Bundan hiç şüphemiz yok. Çünkü Türkiye'de en başarılı belediye başkanları, Ordu, Kars, Eskişehir'in DSP'li olması tesadüf değil.
Piriştina'nın DSP'li döneminde çok başarılı olması tesadüf değil. Tabii ki onlar değerli insanlardı ama aynı zamanda DSP'den belediye başkanlığı yapmanın rahatlığını da yaşadılar. Özgür çalıştığı için başarılı olduğunu Piriştina da söylerdi. Bu konu yeni değerlendirilmeye başlandı. En uygun adayları çıkarmaya çalışacağımızı söyleyeyim. Ama zaten bütün DSP'liler iyi işler yapar."
Türban davasındaki gerekçeli karara ilişkin soruyu da Sezer şöyle cevapladı: "Biz iktidarımız döneminde tam 34 Anayasa maddesini değiştirmiştik. Bunu yaparken meclisteki tüm partilerle mutabakatı sağlamıştık. Türban krizi patlatıldığında Türkiye'de kutuplaşma olacağı belliydi. Başbakan ve diğer parti liderlerini uyardık. Çağrımız karşılık bulmadı. Bulsaydı, bu sorunu karşılıklı diyalogla çözerdik. Buna fırsat tanınmadı. AK Parti Anayasa Mahkemesi'nden bu sonucun çıkacağını bile bile bu sorunu çözmeyerek
sürekli istismar edebilmek için böyle bir yol seçti. Bakın artık kolay kolay gündeme gelemeyecek o konu. AK Parti de istismar etmeye devam edecek. Her şeyin istismarı çok kötü, inancın istismarı daha kötü."
TÜRKİYE KRİZE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Konuşmasında küresel krize de değinen Sezer, krizin geleceğinin 6 yıldır belli olduğunu fakat Türkiye'nin bu krize hazırlıksız yakalandığını söyledi. 50 milyar dolarlık cari açıkla bu krize yakalanıldığına dikkat çeken Sezer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kadar cari açığı olan, bu kadar borcu olan bir ülkenin kendi kararlarını alabilmesi, bağımsız davranabilmesi çok da kolay değil. üretime dayalı yatırım gerçekleştiremiyoruz ama televizyonda konuşanlar pembe tablo çizmeye çalışıyorlar."
SOL DA BİRLİK ÇAĞRISI
KASİAD'dan ayrılırken vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Sezer, onlarla tokalaşıp ayak üstü sohbet etti. Vatandaşlar Sezer'e solda birlik çağrısında bulunurken, Sezer'in bu istekler karşısında sessiz kaldığı görüldü.
(EY-YK-HO-Y)

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 16:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?