5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Sınırların genişletilmesi esnafa yaramadı

Büyükşehir Belediyesi sınırlarının 50 kilometreye çıkarılmasının ardından, Maliye Bakanlığı’nın bu sınırlar dahilinde bulunan esnaf ve sanatkarları, yayınladığı tebliğle gerçek usulde vergilendirmek istemesi, esnafın tepkisine neden oldu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Mehmet Ali Susam, "İzmir’in yakınındaki bir köy bakkalı Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olunca kazancı mı artıyor ki; basit usulden gerçek usule geçiriliyor" dedi.

İESOB’da bir basın toplantısı düzenleyerek, Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili 253 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne tepki gösteren Birlik Başkanı Mehmet Ali Susam, "Esnaf ve sanatkarlarımız daima devlete karşı yasal yükümlülüklerini yerine getirme gayreti içinde olmuşlardır. Toplanan vergilerle ulusal çarkın döndürüldüğünün bilinci içindeyiz ve bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. Ancak Türkiye’de toplanan vergi gelirleri içerisinde önemli bir yere sahip olan küçük işletmelerin sorunlarını ve önerilerini dikkate almak da hem vergi tahsilatının artırılmasına hem de kesimimizin rahatlamasına vesile olacaktır" dedi.

Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı 253 nolu tebliğe göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren bütün esnaf ve sanatkarların gerçek usulde vergilendirildiğini belirten Susam, "Ülkemizde vergi sisteminin pek çok unsuru bulunmakta, mağdur durumda kalmamak isteyen esnaf sanatkarlar mali eksikliklerini gidermek için vergi danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak zorunda kalmaktadırlar. Bu durum da mükelleflerin maddi yükümlülüklerini arttırmaktadır. Basit usul bu anlamda özellikle küçük işletmeleri rahatlatan ve vergi ödemeye teşvik eden bir sistem olmuştur" diye konuştu.

TEBLİĞ BERABERİNDE ADALETSİZLİK GETİRİYOR

Mehmet Ali Susam, basit usulün öz kaynak ve finansman sıkıntısı çeken esnaf ve sanatkarın bürokratik yoğunluklarını, kırtasiye ve muhasebe giderlerini en aza indiren bir sistem olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ayrıca meslek odaları tarafından üyelerinin muhasebelerinin tutulması ile esnafın vergi düzenlemeleri çok cüzi bir miktar karşılığında gerçekleştirilmekte, teşkilat kendi oto kontrolünü de sağlamaktadır. Söz konusu işletmelerin gerçek usule tabi olmaları halinde kesime önemli bir yük getirecek ve bazı eşitsizliklere neden olacaktır. Tebliğde gerçek usule geçecek olanlar için Büyükşehir sınırlarının koşul olarak ortaya konması, kapsama giren ve bu sınırlar dışında faaliyet gösterdiği için kapsam dışında bırakılan esnaf ve sanatkarlar arasında eşitsizlik doğuracaktır. Örneğin sınırlar içerisinde kalan Kemalpaşa ya da Torbalı’da faaliyet gösteren bir lokanta gerçek usule tabi olurken, Çeşme’de çalışan ve haliyle geliri daha yüksek olan bir lokanta basit usule tabi olacaktır. Bu gibi örnekler çoğaltıldığında tebliğin vergi adaletine ve ilkelerine uygun olmadığı görülmektedir."

Susam, hem Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından bu tebliğin düzeltilmesi konusunda çalışma yürütüldüğünü hem de birlik olarak İzmir milletvekilleri ve AK Parti nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

izmir
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 13:24:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?