5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

SP'nin gündemi yolsuzluk

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılı bütçesini ve belediye şirketlerinde ortaya çıkan yolsuzluk ile iflasları, düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç, "Belediye şirketlerindeki yolsuzluklar, domino taşı gibi" dedi.

Bütçenin hedeflerinin gerçekleşebilir düzeyde olmadığını savunan Kılıç, gelirlerin de aşırı yüksek tutulduğu için çok daha aşağı miktarlarda gerçekleşeceğini belirtti. Belediye şirketlerindeki yolsuzluklar ve israflar yüzünden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım bile yapamaz hale geldiğini ifade eden İl Başkanı Kılıç, "2005 bütçesiyle İzmir’in kronikleşmiş sorunlarının değil tedavi edilmesi, pansuman yapılması bile mümkün görünmemektedir" dedi.
Bütçede payların dağılımına baktıklarında kendilerini hayrete düşüren bir tabloyla karşılaştıklarını ifade eden Şerafettin Kılıç, "Hayvanat Bahçesi yatırımları için ayrılan para 3 trilyon lira. Otopark yapımı için ayrılan para 3.5 trilyon lira. Yani hemen hemen aynı oranda para ayrılmış. İzmir’in en kronik sorunlarından biri otopark sorunu değil mi? Ama İzmirliler’in gündelik hayatını sıkıntıya sokan otopark sorunu için bütçenin sadece binde 5’i ayrılmış. Hayvanat bahçesi yatırımı için para ayrılmasın demiyoruz. Ama eğer siz vatandaşın günlük hayatında sıkıntı meydana getiren önemli bir sorun ile hayvanat bahçesi yatırımına aynı parayı ayırabiliyorsanız, bu belediyecilik zihniyetinizi ortaya koyan bir göstergedir" şeklinde konuştu.

Bütçede, Kent Yenileme Projesi başlangıç ödeneği için 3 trilyon ayrılmasını da eleştiren Kılıç, bu parayla kentin hangi bölgesinin neresini yenileyeceklerini merak ettiğini söyledi.

Özellikle son günlerde kamuoyuna da yansıyan belediye şirketlerindeki yolsuzluklar ve iflaslara da değinen İl Başkanı Kılıç, İzfaş ve Grand Plaza’da ortaya çıkan yolsuzluklardan sonra, Sayıştay’ın hazırladığı rapora göre İzulaş, İzelman ve İzdeniz’in iflas ettiğini vurguladı.

"Belediye şirketlerinin durumu aynen domino taşlarını andırıyor. Birine dokunulmasıyla hepsi devrilmeye başladı. Hangi şirket ile uğraşmaya başlarsanız elinizde kalıyor. Ne yazık ki belediye şirketleri bu hale yıllardır kötü yönetilmeleri sonucu gelmiştir. Ortada trilyonlarca liralık zarar söz konusudur ve bu paralar İzmirliler’in parasıdır" diyen Saadet Parti’li Kılıç, İzmir’i 5 yıl yönetecek olan Başkan Kocaoğlu’na önemli görevler düştüğüne işaret etti. En ufak bir usulsüzlüğün bile üzerine gidilmesi ve gereği neyse kararlılıkla yapılması çağrısında bulunan Kılıç, temiz bir dönem için öncelikle temiz bir başlangıç gerektiğini belirtti.

izmir
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 14:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?