26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Susamdan yerli malı kullanım çağrısı

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Yerli Malı Haftası nedeniyle tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yerli malı kullanmanın önemine değinen Susam, "Vatandaş kendi esnafından kendi ülkesinin ürünlerini satın alsın, kriz ancak böyle aşılır" dedi.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda düzenlenen basın toplantısına CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın yanı sıra Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ile Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar da katıldı. Ekonomik krize ilişkin değerlendirmede bulunan Susam, 2002 yılından beri uygulanan politikalarda üretimin teşvik edilmediğini, döviz kurunun düşük tutularak ithalatın artırıldığını ifade etti. Dünyada başlayan finansal krizin Türkiye'de uzun zamandır reel sektörde varolduğunu belirten Susam, üretimi artırmaya yönelik çalışma yapılarak işverenlerin üzerindeki yükün de kaldırılması gerektiğini söyledi. Piyasanın satın alma gücünün artması için alış veriş çeki uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurgulayan Susam, "Türkiye ithalat cenneti bir ülke oldu. Limanlarda iki ay önce konteynerleri koyacak yer yokken, şimdi limanlarımız bomboş. Çünkü ihracatı ara malla yapar hale geldik. Türk insanı giderek kendi ürünlerinden uzaklaştı. Vatandaş kendi esnafından kendi ülkesinin ürünlerini satın alsın" dedi.

Uygulanan politika ile kobilerin de ihmal edildiğini belirten Susam, yerli üretimin teşvik edilmesinin krizin çıkış yolu olduğunu ifade etti. Tarihi Kemeraltı Çarşısı gibi çarşıların canlılığını korumasının çok önemli olduğunu anlatan Susam, "Yeni yıl öncesi hükümeti vatandaşın alım gücünü artıracak önlemler almaya davet ediyorum" diye konuştu.

CANSUYU KREDİSİNİN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

KOBİ'ler için verilen cansuyu kredisine ilişkin de açıklama yapan Susam, cansuyu kredisinin sadece KOSGEB veri tabanına girebilen esnaf ve sanatkarı ilgilendiren bir kredi haline dönüştüğünü söyledi. İlk cansuyu kredisinden İzmir'de 64 kişinin yararlandığını belirten Susam, sözlerine şöyle devam etti:

"Cansuyu kredisi sınırlı sayıda kişi ve işletmeye giden bir kredi. Kriz döneminde istenen şartlar çok ağır. Cansuyu kredisinin şartlarının iyileştirilmesi lazım. Zora düşmüş, vergi borcu olan insana katkı sağlayacak bir cansuyuna ihtiyaç var."

Toplantıda bir konuşma yapan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar ise kredilerle verilen paraların da belli kesimin elinde toplandığını belirterek, tabanın zenginleştirilemediğini ve sıkıntının arttığını söyledi.
Kemeraltı'nda 16 bin ruhsatlı iş yeri sayısının 8 bin 700'e düştüğünü belirten Gülaylar, "Kemeraltı kan kaybediyor. Esnafın işporta işgaliyle ayakta kalması mümkün değil. KOSGEB kredilerinden esnaf hiç yararlanamadı. Gerekli önlemler bir an önce alınmalı" dedi.

Toplantının ardından CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ve Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar ile birlikte esnafı ziyaret ederek sohbet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 18:37:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?