27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Tahtalı'da organik devrim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin içme suyu kaynaklarını temiz tutmak için Tahtalı Havzası'ndaki organik tarım çalışmalarına büyük ağırlık veriyor. Organik tarıma geçiş için köylüleri destekleyip ürün kalitesini ve gelirlerini artıran Büyükşehir, böylece Havza genelinde koruma da sağlamış oluyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası'nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde “organik tarım”ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalarına devam ediyor. 

Bugüne kadar Efemçukuru'ndaki köylülerle organik tarıma geçiş sözleşmesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, son olarak Yeni Bulgurca Köyü'nde “organik tarım” sözleşmesi imzaladı. Büyükşehir Belediyesi, yine Havza'da yer alan Çatalca ve Merkez Yeniköy'de organik tarıma geçiş konusunda çalışmalar yaparken, Şaşal ve Değirmendere Köyleri'nde de önümüzdeki günlerde bilgilendirme toplantılarına başlayacak. 

Yeni Bulgurca Köyü'nde, köylüler ile bir araya gelerek “organik tarıma geçiş sözleşmesi” imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı görevlilerinin yanı sıra, İzmir Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şubesi Müdürü Ahmet Yeşilli de köylülere bilgi verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çok önemli bir çalışma yaptığını söyleyen Yeşilli, “İçme suyunu korumak, kirletmemek konusunda Havza'da yapılan çalışmalar önemli. Burası organik bir havzaya döndüğünde, dünyada eşi benzeri olmayan bir merkez olacak. Bunun mirasını da hep beraber göreceğiz. Türkiye geneline örnek olacak bir çalışma bu” diye konuştu. Tarım Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün “organik tarım”ı teşvik ettiğini söyleyen Ahmet Yeşilli, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını desteklediklerini ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma kaynak aktarması çok önemli. Biz tarımcılar adına, Büyükşehir Belediye Başkanı'na ve tüm Belediye'ye teşekkür ediyoruz” dedi. 

Tahtalı Havzası'nda organik tarıma geçen çiftçilerin ürünlerini satmak için alıcı bulma çalışmaları da yapılacak. Dikilen organik ürüne göre alıcının bulunacağını ya da bulunan alıcının isteğine göre organik ürün çeşidi dikileceğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bulunan alıcılar ile çiftçiler arasında 'organik ürün alım sözleşmesi' imzalanacağını ve köylülerin ürünlerinin bu yol ile satılacağını söylediler. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, organik tarıma geçiş sürecinde köylülere teknik danışmanlık da yapacak ve 'organik tarım sertifikası' almalarını destekleyecek.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 12:19:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?