8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Tarihi Bando'dan eskimeyen konserler

Açılış ve festival gibi etkinliklerde faaliyet gösteren Tire Bandosu, Tire dışındaki ilçelerde de konser veriyor. 

Milli marşların yanı sıra, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği eserlerini de çalabilen tarihi Tire Bandosu, 10'u emekli toplam 30 kişilik bir müzisyen kadrosundan oluşuyor. 

Tire Bandosu'nun tarihi hakkında bilgiler veren Tire Belediye Başkanı M.Sıtkı İçelli, "Bando, 1923 yılında bozguna uğrayan işgalci Yunan kuvvetlerinin bir takım enstrumanı, Tire'de bırakarak kaçmasından sonra bu enstrumanlara sahip çıkan Merhum Ali Başargan ve birkaç arkadaşı tarafından kurulmuş. 

Tek maaşla uzun süre bando çavuşluğu görevini devam ettiren Ali Başargan'dan daha sonra Tire Bandosu, Cemal Fedai, Mösyö Slavo, Hasan Timuçin gibi çok değerli müzik adamları yönetiminde birçok önemli olaya şahitlik yapmış" dedi. 


Tire Belediye Bandosu'nun, 82 yıllık tarihi içersinde birçok defa İzmir'in 9 Eylül'deki Kurtuluş Bayramları'na gittiğini kaydeden Başkan İçelli, Tire Bandosu'nun, 1937 yılında Ege manevraları vesilesiyle Aydın'a gelen Atatürk'ü karşılama törenlerine de katılma onurunu yaşadığını belirtti. 

İçelli, "Bu karşılama törenleri kapsamında Aydın'da bir takım konserler veren bandomuz, Sümerbank'ın açılışı için de Mareşal Fevzi Çakmak'ın katıldığı karşılama törenlerinde görev almış" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2006 Salı 12:51:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?