4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Tarihi binalara hayırsever desteği

Tarihi yapıların mutlaka korunması ve yaşatılması gerektiğini ifade eden İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, "Geçmişini bilmeyen, geçmişine sahip çıkmayan bir kente, çağdaş bir il demek mümükün değil" dedi.

Bayraklı Semti’ndeki, Cumhuriyetin ilan edildiği ilk yıllardan itibaren 1960’lı yıllara kadar "Bayraklı İlkokulu" olarak hizmet veren, daha sonraki yıllarda da çeşitli şekillerde kullanıldıktan sonra 1980’lerin başından itibaren adeta çürümeye terk edilen tarihi bina, İzmir Valiliği’nin girişimiyle hayırsever işadamı İsmet Yorgancılar tarafından restore edilecek.

Vali Yusuf Ziya Göksu, hayırsever işadamı Yorgancılar ile gelecek hafta imzalanacağı bildirilen restorasyon protokolü öncesinde tarihi binada incelemelerde bulundu. Vali Göksu, okul bahçesinde sonradan yapılan ek binada halen kiracı konumunda bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şubesi’nin başkanı ve aynı zamanda bu okulun mezunlarından olan Zeliha Avar’dan, tarihi bina hakkında bilgi aldı.

İLK MÜZİK MÜZESİ İZMİR’DE KURULACAK

7 bin yıllık tarihi bir kent olan İzmir’in mutlaka tarihine sahip çıkması gerektiğini belirten, "Geçmişini bilmeyen, geçmişine sahip çıkmayan bir kente, çağdaş bir il demek mümükün değil" diyen Göksu, bu düşünceden hareketle İzmir’deki yıkıntı haldeki tarihi binaların restorasyonu için valilik olarak çeşitli projeler ürettiklerini, bu kapsamda ilk olarak İş-Kur’a ait Alsancak’taki tarihi binanın restorasayonu işinin İl Özel İdaresi tarafından üstlenildiğini söyledi.

Sözkonusu binanın yaklaşık 1 trilyon lira harcanarak restore edileceğini ifade eden Vali Göksu, bu binada Türkiye’nin ilk Müzik Müzesi’nin kurulacağını açıkladı. İkinci olarak da "Bayraklı İlkokulu" olarak bilinen tarihi binayı ele aldıklarını anlatan Göksu, bu binanın restorasyonu için de daha önce de bir çok hayır işi yapan işadamı İsmet Yorgancılar ile görüştüklerini ve işadamının, eşinin de mezun olduğu bu okul binasını restore ettirmeyi kabul ettiğini kaydetti.
Göksu, restorasyona ilişkin protokolü gelecek hafta imzalamayı planladıklarını, restorasyonun ardından İsmet Yorgancılar’ın eşinin adının bu binaya verileceğini, buranın çocuk ve gençlik merkezi olarak hizmete sunulacağını bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 20:29:52
Güncelleme :26 Şubat 2005 Cumartesi 18:57:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?