9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Tarihi binalara kafesli önlem

Konak Belediyesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda eski yapıların korunmasına yönelik yeni bir çalışma başlattı. 

Tarihi yapıları korumak için çalışma başlatan Konak Belediyesi, binanın ön cephesini, kendi olanaklarıyla 22 bin YTL karşılığında demir kafesle kaplattı. Konak Belediye Başkanı Ali Muzaffer Tunçağ, önümüzdeki günlerde Yunanistan Konsolosluğu'nun yanındaki binanın da, demir kafesle koruma altına alınacağını bildirdi. Başkan Tunçağ, "Uygulama, çok sağlıklı olacak. Sırada, kuruldan korunması için yazıları gelen yaklaşık 15 bina daha var. 

Daha önceki yıllarda, binaların önüne bir uyarı levhası koyuyorduk. Ancak binalar, çok yaşlandı ve duvarları yıkılıyor. Sadece ön cepheleri kalan binalar var ve yıkılma olasılıkları çok fazla. Bu uygulamayla hem binanın ayakta kalması, hem de can ve mal güvenliği sağlanıyor" dedi. Binaların sahiplerinin bulunmaması durumunda, koruma işlemlerinin belediye tarafından yapılacağını vurgulayan Tunçağ şöyle devam etti: 

"Tescilli yapıların önüne, sarı renkli uyarı levhaları koyuyorduk. Binalar tehlikeli değildi. Artık, binalar yıkılmaya başladı. Yan duvarları gidiyor, ön cepheleri kalıyor. Kurul da, bu ön cephelerin korunmasını ve yıkılmamasını istiyor. Çok sayıda tescilli yapı bulunuyor. İlk etapta kuruldan gelen 15 dosyanın, işlemlerini yapacağız. 

Konak'ta, Kemeraltı ağırlıklı olmak üzere bin 500'den fazla tescilli yapı bulunuyor. Bu sayıya, önümüzdeki dönemlerde de eklemeler yapılacak. Belediye olarak, tarihi yapıları bir yandan eski kimliklerine kavuşturmak için çalışıyoruz, bir yandan da bu şekilde önlemler alıyoruz".
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2006 Pazartesi 13:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?