8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Tarihi hanlar yeniden yaşam buluyor

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda eski hanların günümüze kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Abacıoğlu Han'ın yıllar sonra tekrar yaşam bulmasının ardından bu kez Çakaloğlu Han'da da çalışmalar başlatıldı. 

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Çakaloğlu Han'ın mülkiyetinin özel şahıslarda olduğunu ve belediye tarafından kamulaştırma işlemlerine başladıklarını bildirdi. Tunçağ, bu çalışmalar doğrultusunda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimari Restorasyon Bölümü tarafından Çakaloğlu Hanının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını duyurdu. 

Başkan Tunçağ, Çakaloğlu Han'ın 1981 yılında "İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu" tarafından tescil edildiğini hatırlattı. Tunçağ, "Kemeraltı Çarşısında 895-872 ve 861 sokakların arasında yer alan hanın günümüze kazandırılması için en küçük bir ayrıntıyı dahi değerlendireceğiz. 

Abacıoğlu Han'ında başlayan çalışmalar, Kemeraltı Çarşısına nasıl önemli bir eser kazandırdıysa, Çakaloğlu Han da tamamlandığında geçmişten günümüze ışık tutan bir yapı olarak ortaya çıkarılacaktır. Çakaloğlu Han, Kemeraltı Çarşısında yer alan ortada bir koridor ve bu koridorun iki yanına sıralanmış odaların yer aldığı kuzey-batı-güneydoğu yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir yapıdır. 

Günümüzde artık büyük bölümü depo olarak kullanılmaktadır. Hanın restorasyonun tamamlanması için start verildi. AR-GE Müdürlüğümüz diğer projelerde olduğu gibi Çakaloğlu Han için de titiz bir çalışma yürütüyor" dedi.





İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 14:26:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?