27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Tarihi konak kadınları koruyacak

İzmir'in Tire İlçe Belediyesi, üç ay önce devraldığı tarihi Kirazoğlu Konağı'nı aslına uygun şekilde restore ettirerek kadın sığınma evi yapmak için kolları sıvadı. Üç katlı konağın diğer bölümleri ise butik otel ve misafirhane olarak hizmet verecek.

1930 yılında Miralay Ali Cevat Lekesiz tarafından yaptırılan ve ilerleyen yıllarda Kirazoğlu ailesine geçen konak, ilçede eşsiz mimari özellikleriyle dikkat çeken yapılar arasında yer alıyor. Oldukça yıpranan ve yıllardır kullanılmayan konak, restorasyon çalışmaları sonunda sosyal bir amaca hizmet edecek. İzmir 2 No’lu Sit Kurulu tarafından da onaylanan projeyle tarihi konak, kadın sığınma evi ve butik otel olarak hizmet verecek. 2008 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarını ise daha önce ilçede tarihi Gülcüoğlu konaklarını butik otele dönüştüren Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baturbaygil önderliğindeki uzman ekip yürütecek.

Aslına uygun olarak restorasyonuna başlanan konakta, dış cephede yer alan orijinal tuğlalar tek tek elden geçirilerek aralarına dolgu yapılacak. Tavan ve tabanlar yenilenecek. Ahşap bölümler güçlendirilerek, odalara banyo ve tuvalet eklenecek. Konağın alt katındaki 5 oda şiddete maruz kalan kadınlar için düzenlenecek. Konağın diğer bölümleri ise butik otel ve misafirhane olarak kullanılacak.

BELEDİYENİN SOSYAL PROJESİ

Tire'nin AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli, kadın sığınma evi yapılmasının belediyenin sosyal projelerinden biri olduğunu belirterek, bu projeyle, eşinden veya ailesinden şiddet görmüş kadınların toplumdan izole olmayacağını, tam aksine toplumla ve sosyal yaşamla iç içe olacaklarını söyledi. Nüfusu 50 bini geçen belediyelerin yasaya göre bu evleri yapmaları gerektiğini kaydeden Başkan İçelli, “Tire'nin nüfusu 48 bin. Yasal zorunluluk olmamasına rağmen, belediye olarak harekete geçtik. Biz kadınlarımıza gerekli önemi ve değeri veriyoruz. Bu yılın sonunda çalışmalar bitmiş olacak” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 11:41:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?