2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Tarihi mezarlığın sırrı ne?

İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Ansızca köyünde, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi bin yıllık mezarlığa muhtar ve köy halkı sahip çıktı.

Çevre düzenlemeleri ile çok geniş bir alana yayılmış mezarlığın tarihi dokusu yer üstüne çıkarılmaya çalışılıyor. Ansızca Köyü Muhtarı Hüseyin Doğan, köyde yaşayan yaşlıların, İzmir’e göç eden Yörüklerin ilk yerleştikleri yer olan köylerindeki mezarlığın, yaklaşık bin yıllık olduğunu anlattıklarını belirtti. Doğan, bunun üzerine tarihi mezarlıkta çevre temizliği yaparak, kabirleri ve üzerilerinde anlayamadıkları yazıların bulunduğu mezar taşlarını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Doğan, şunları dile getirdi: “Köyümüz, İzmir’e göç eden Yörüklerin ilk yerleştiği bölge. Fakat bu konuda tarihi bilgimiz çok fazla bulunmuyor. Ancak köyümüzde yaşayan yaşlılarımız bu mezarların en az bin yıllık olduğunu söylüyor. Köy Muhtarlığı ve ihtiyar heyeti olarak yok olmaya yüz tutmuş bu mezarlık alanını temizleyerek mezarları ve üzerindeki mezar taşı yazılarından tarihini öğrenmeye kararlıyız. Çevre temizliği tamamlanıp mezarlar ortaya çıktığında, bu konuda yardım alabileceğimiz makamların ve yetkililerin desteğini bekliyoruz. Mezarlara zarar vermemek için biz sadece çevre temizliğini yapabiliyoruz. Özellikle mezar taşlarının üzerindeki yazıların neler anlattığı merak konusu. Tahminimiz bu yazılar okunur ve çözülebilirse Yörükler hakkında önemli bir tarih aydınlanacak. Ayrıca köyümüzde araştırıldığında çok değişik yerlerde de mezar taşları görüyoruz.”

Yöre halkı, tarihi eser kaçakçılarına direnerek günümüze kadar dimdik ayakta kalan tarihi mezarların, dış tahribatlara ve tarihi eser kaçakçılarının verdiği tahribatlara daha fazla dayanamayacağını belirterek, bir an önce koruma altına alınması gerektiğini ve tarihleri hakkında bilgi edinmek istediklerini ifade ettiler. 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2013 Perşembe 11:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?