19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tarihi Tire camileri ibadete açılıyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Tire'deki tarihi camileri son üç yılda başlattığı çalışmalarla tek tek onarıyor. Beylikler ve Osmanlılar döneminde yüklendiği misyonuyla tarih sahnesinde önemli roller üstlenen Tire, günümüzde de tarihi değerleriyle geleceğe ışık tutmaya devam ediyor. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, "Şehri Muazzam" ve "Taht-ı Kadim" olarak bahsettiği camileriyle ünlü ilçede Vakıflar Bölge Müdürlüğü ikisi tamamen atıl ve yıkık durumda olan toplam sekiz camiiyi restore ederek tekrar ibadete açtı.


Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Tire'de Başlattığı restorasyon programı çerçevesinde tarihi Narin, Ulu, Kirazoğlu ve Alaybey camilerinin de önümüzdeki günlerde iç ve dış mimarisi aslına uygun olarak elden geçirilerek, çevre düzenlemesi yapılacak.
Tire Müftüsü Bekir Derin, günümüze kadar birçok uygarlıkların beşiği olan Tire'nin Türk-İslam tarihinde de adından sıkça bahsettirdiğini ifade ederek, "İlçemizde yapımı devam eden camilerle birlikte toplam 52 adet camii var. Bunların büyük bir kısmı Beylikler ve Osmanlı döneminden bizlere atalarımız tarafından miras olarak bırakılan eserler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzun zamandır ilçemizde incelemelerde bulunuyordu. Üç yıl önce başlayan restorasyon çalışmaları sonunda Molla Mehmet Çelebi, Suratlı, Gazazhane, Yalınayak, Yoğurtluoğlu, Lütfü paşa, Gucur ve Kara kadı Necmettin camilerinde restorasyon ve onarım çalışmalarının sonuna gelindi. Tekrar hizmete açılan bu tarihi değerlerimizde artık cemaat rahatça ibadetini yapıyor" şeklinde konuştu.


ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
İlçede tarihi eserlerin bir hayli fazla olduğunu ve bu eserlerin restorasyonunun uzun zaman alacağını da dikkat çeken Tire Müftüsü Bekir Derin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon programı kapsamında önümüzdeki günlerde Ulu Cami, Narin Cami, Kaziroğlu ve Alaybey camilerinde de çalışmaların başlayacağını sözlerine ekledi. Derin ayrıca Tire'nin en önemli tarihi mekanlarından sayılan Molla Arap Cami Külliyesi ve Hafsa Hatun Camilerinin de Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon gündeminde olduğunu hatırlattı.


BAŞKAN İÇELLİ DE MEMNUN
Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli ise, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Tire'ye gösterdiği ilgiden bir hayli memnun olduğunu dile getirerek, "Kültür mirasımızı yapılan çalışmalar sayesinde gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Tarihini bilmek kadar yaşayabilmekte son derece önemli. Genç nesiller yapılan restorasyon çalışmalarıyla işte bu şansa sahip oluyorlar" diye konuştu.


RESTORASYONU BİTİRİLEN CAMİLER
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alınan camilerde yapı sağlıklaştırmasına öncelik verildi. Aslına sadık kalınarak restore edilen camilerde iç ve dış mimari çalışmaları yapıldı. Belli bir plan ve programa göre sürdürülen Çalışmalar sonucu camilerin çevre düzenlemesi de yapıldı. Aralarında 70 yıldan beri kullanılmayan Gucur camii gibi eserler dahil, bir çok eser restore edildikten sonra tekrar ibadete açıldı. Restorasyonu biten camiler, Yoğurtluoğlu Camii, Lütfü Paşa Camii, Gucur Camii, Molla Mehmet Camii, Suratlı Camii, Gazazhane Camii, Karakadı Necmettin Camii, Yalınayak Camii. Restorasyon programına alınan camiler ise, Ulu Camii, Narin Camii, Kaziroğlu Camii, Alaybey Camii, Molla Arap Camii, Hafsa Hatun Camii.

..
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 16:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?