19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tarım Fuarı açıldı

Agroexpo Eurasia 2008, 4.Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı, Kültürpark 1, 2, 3 ve 4 nolu hollerde açıldı. Açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, İzmir Sanayi Odası Başkan Vekili Ufuk Akgün ve Tarım İl Müdürü Vekili Cemil Güzel ile çok sayıda üretici katıldı.


Törende konuşan İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İzmir'in dinamik yapısıyla ihtisas fuarları bakımından ciddi bir potansiyele ve engin tecrübeye sahip olduğunu, bu yüzden fuarın tarım sektörüne büyük fayda sağlayacağına inandığını söyledi. Aydın, "Dünyada yaşanan küresel ısınma, beslenme ve dolayısıyla tarımın önemini daha çok arttırdı. İzmir tarımsal üretimde çeşitlilik, kalite ve verimlilik bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Kentimiz, toplam tarımsal ürünler sıralamasında ülke ikincisi, bitkisel ürünlerde birinci, hayvansal ürünlerde ise üçüncüdür. Ülke tarımının en önemli eksiklerinden olan örgütlenmede de İzmir iyi bir konumdadır" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman ise İzmir'in, genişleyen sınırları ile birlikte, bir metropolitan olarak, ülkenin önemli bir 'tarım kenti' haline geldiğini belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığına değinen Karaman, "Bunun en somut örneği, 16 büyükşehir belediyesi içinde, 'Tarımdan Sorumlu Daire Başkanlığı' kuran ilk belediye olmamızdır. Bu alandaki uygulamalarıyla da tüm ülkeye örnek olduk. Bu bilinçle, kentin yeşillendirilmesinden organik tarıma öncülük etmeye, susuz tarımdan seracılığa ve daha sağlıklı ve verimli tarımsal üretim için toprak tahlilleri yapımına kadar değişik projeler üretip uyguluyor, çiftçiye destek oluyor, yol gösteriyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak organik tarımın desteklenmesi amacıyla, bütçeden 5 milyon YTL ayırdıklarına dikkat çeken Başkan Vekili Karaman, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle Tahtalı Baraj Havzası'nda organik tarımı destekliyoruz. Yine Türkiye'de bir ilk olarak, 250 ortaklı Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi ile sözleşmeli üretim modeli uygulamaya başladık. Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimizdeki sağlıklı üretimi geliştirmenin yanısıra, çevrenin, yani toprağın, suyun ve havanın korunması için de çalışıyoruz. Gediz, Nif ve Küçük Menderes havzalarında en önemli kirletici olan evsel atıkların arıtılmasına yönelik 12 adet biyolojik atıksu arıtma tesisi kuruyoruz. Tesisleri işletime aldığımızda, hem yerüstü hem de yer altı suları kirlenmekten kurtulacak; daha sağlıklı su ile tarımsal sulama imkanı doğacak."
Açılışta konuşan İzmir Ziraat Odası Başkan Sedat Köse, ülkemizde tarım sektörüne hak ettiği önemin verilmediğine değinerek, sektöre yeterli kaynak ayrılması gerektiğini ve yapısal tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Köse, Türkiye'de tarımın acil sorunlarını sıralayarak, tedbirler ve çözüm önerilerini anlattı.
238 yerli firma ile çok sayıda yabancı ülkenin katıldığı Agroexpo Eurasia 2008, 4.Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı, 23 Kasım 2008'e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 17:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?