9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Taşkın'dan işadamlarına çağrı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İzmir Fuarı sebebiyle pek çok ülkenin yetkililerinin, bakanlarının ve müsteşarlarının İzmir'e geldiğini, İzmirli işadamlarının bu fırsattan yararlanması ve işbirliği olanaklarını araştırması gerektiğini söyledi.
İzmir Fuarı içerisindeki 1 No'lu pavyonda açılan EBSO standında gazetecilerle görüşen EBSO Başkanı Tamer Taşkın, ihracatın bu sene 80-85 milyar dolar seviyesine dayandığını, bu yükselişin Türkiye'nin vazgeçemeyeceği bir süreç olduğunu kaydederek, 20 sene önce Türkiye'nin 2 milyar dolar ihracat yaparken sürekli hayali ihracat sözlerinin dolaştığını ancak böyle bir konunun gündemde olmadığını kaydetti. 

Taşkın, "Bugün artık şirketler ihracata seyahat olarak bakmıyor. Bu konuda bilgiye, tecrübeye ve lisana çok önem veriyoruz. Amacımız işadamlarını alışık oldukları ülkeler dışında yeni ülkelerle tanıştırmak. Litvanya, Finlandiya ve Rusya bunlardan bazıları. Artık yepyeni ülkelere hedefler koyuyoruz. THY'nin 4 sene önce 60 uçağı ve 10 bin çalışanı vardı, bugün 100 uçağı var. Bu imkan bizi dünyanın her tarafına direk bağlanma şansı verdi. Şu an bütün uzak doğu ülkelerine, Rusya'ya, Türki Cumhuriyetleri'ne, Malezya'ya direk uçabiliyoruz. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz" diye konuştu. 

Türk işadamlarının bir yere giderken vizeden çok dert yandığını ancak yabancıların da Türkiye'ye gelirken vizede zorluk çektiklerini ifade eden Taşkın, "İşadamlarına uzun vadeli vizeler verilirse bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmezler. İşadamı olup da referansı olan insanlara vize konusunda kolaylık sağlamamız gerekiyor. Bütün bunlar olursa ihracatta emin adımlarla devam ederiz. Çin sorununun birkaç yıl içerisinde oturacağını ve ucuzluk furyasının azalacağını düşünüyoruz. Ancak bu süreçte şirketlerin nefeslerinin yetmesiyle, hükümetin tavrı çok önemli. Çin'den gelen ucuz kalitesiz mallarla pazarı zorlaştırılmaması lazım" dedi. 

Yurt dışından gelen firmaların, bu sene İzmir Fuarı'ndan geçen yıllara oranla daha memnun olduklarını söylediklerini kaydeden Taşkın, "İzmir'deki 6 bin 500 firma, gençler ve müteşebbisler bu fırsatı değerlendirmelidir. Şu anda dünyanın pek çok ülkesindeki büyükelçiler, müsteşarlar ve bakanlar İzmir Fuarı'nda. O ülkelerle iş yapma fırsatları araştırılmalıdır. Kendilerine bir fırsat yaratsınlar" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 22:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?