5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tayland'dan İzmir'e ATM vurgunu

İZMİR'DE KREDİ KARTI ÇETESİ OPERASYONU

İzmir'de, kredi kartı bilgilerini özel yöntemlerle kopyalayıp vatandaşları dolandıran 6 kişi yakalandı.

Özel bir bankanın Gaziemir'de bulunan ATM şubesinden para çeken bir vatandaş, kartını geri aldığı sırada bankamatik yuvası yerinden çıkarak düştü.

Bankamatik kart yuvasının yerinden çıkarak düştüğünü gören vatandaş durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen uzman ekipler banka yetkilileri ile birlikte yaptıkları incelemede düşen parçanın bankaya ait olmadığını tespit ederek geniş çaplı bir araştırma başlattı. ATM cihazında yapılan incelemede şifre girilen bölümü gösteren gizli bir kamera ve kart kopyalama sistemi kurulduğu tespit edildi. Konuyla ilgili çalışmalarını derinleştiren ekipler, profosyenel çalışan bir çeteyi belirleyerek takibe aldı. Yapılan takip neticesinde çete elemanlarının öncelikle bir banka ATM'si belirleyerek aynı renklerde düzenekler hazırladıkları, iğne ucu kadar büyüklükte bir kamerayı şifre girilen kısmı görecek şekilde yerleştirdiklerini, kart bilgilerini kopyalamak amacıyla da kartın yuva kısmına 3 parça halinde olan bankamatik yuvası monte ettiklerini tespit etti. Çete elemanlarının tüm bu işlemleri yaparken tanınmamak için yüzlerini saklamaya yarayan kıyafetler giydiği de belirlendi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, teknik takibin ardından operasyon için düğmeye bastı. Yapılan operasyonda Narlıdere Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan bir ATM cihazına gerekli düzeneği yerleştiren ve bir süre etrafta dolaşan çete üyeleri polisin yaptığı şok baskınla gözaltına alındı.

SESLERDEN KART BİLGİLERİNE ULAŞIYORLARDI

Operasyon sonrası 2'si kadın 6 kişi yakalandı. Yakalanan B.Ö. (31), T.A. (30), F.K. (52), G.Ö. (26), M.K.G. (28) ve F.İ. (35) isimli zanlıların daha önceden de aynı suçtan sabıkalı oldukları öğrenildi. Zanlıların yapılan sorgusunda, 3 parçadan oluşan bankamatik yuvasının bir bölümünde hafıza kartı bulunduğu, bu kartın kredi kartlarında bulunan çiplerinin çıkardığı sesleri kaydettiği, çete üyelerinin de bu kaydedilen görüntü ve sesleri internet aracılığıyla Tayland'da bulunan bir kişiyle gönderdikleri öğrenildi. Tayland'da bulunan bu şahsın özel bir programla kaydedilen sesi rakamsal hale getirerek kartın tüm bilgilerine ulaşarak işlem yaptığı, bu yöntemin ise ilk kez kullanıldığı bildirildi. Vatandaşların kredi kartı bilgileri ile çekilen paradan yüzde 60'ının Tayland'da bir şahıs tarafından kullanıldığı Türkiye'deki çete üyelerinin ise yüzde 40 pay aldıkları anlaşıldı. Ayrıca, yaklaşık 20 vatandaştan 150 bin TL dolandırıldığı açıklandı.

Operasyon sonrası zanlıların ev ve işyerleri ile otomobillerinde yapılan aramalarda 2 adet ATM cihazının kart giriş yuvasına uygun kalıp şeklinde birbirine yapışık 3 parça halinde bankamatik kart yuvası, 2 adet ekranlı ve ekran üzerinde kamera düzeneği olan aparat, çok sayıda değişik renklerde sprey boya, 21 adet değişik isimler adına düzenlenmiş kredi kartı, kamufle olmakta kullanılan kıyafetler, Türkiye'nin bazı il ve ilçelerindeki bankamatik yerlerini gösteren liste, laptop ve harici harddiskler ele geçirildi. Emniyette işlemleri tamamlanan altı zanlı adliyeye sevk edildi.

İZMİR'DE KREDİ KARTI ÇETESİ OPERASYONU
İZMİR'DE KREDİ KARTI ÇETESİ OPERASYONU
İZMİR'DE KREDİ KARTI ÇETESİ OPERASYONU
İZMİR'DE KREDİ KARTI ÇETESİ OPERASYONU
İZMİR'DE KREDİ KARTI ÇETESİ OPERASYONU
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 11:10:05
Güncelleme :8 Aralık 2010 Çarşamba 16:23:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?