5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tekstilciler: Türk insanı marka tutkunu

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen "Tüketicilerin marka tercihini etkileyen etkenler" konulu araştırma, tüketicilerin artık bir ürünü seçmeden önce, markayı seçtiğini ortaya çıkardı.

Ürünlerin kalitesi, tüketici memnuniyeti, tüketicide oluşturduğu imajın çeşitli etkenlere bağlı olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziynet Öndoğan, "Bu etkenler arasında rekabet ve yapılan satış çabaları önem taşımaktadır. Ancak tüketici gözünde en önemli olan bir kriter vardır ki bu da ürünün üzerine konulan isim ya da simge, yani markadır" dedi.

Üreticilerin markayı, ürünlerinin pazardaki diğer ürünlerden ayrılması amacıyla kullandığını açıklayan Doç. Dr. Öndoğan, şöyle devam etti:

"Marka; bir işletme tarafından üretilerek pazara sunulan, ürün veya hizmetlere bir kimlik kazandıran, ilgili ürün veya hizmeti rakiplerinden farklı kılan bir isim, sembol ya da bunların kombinasyonudur. Böylece pazarda kendi ürünlerinin tercihini arttırmayı hedeflemektedirler. Bunu sağlayabilmek için de tüketici üzerinde en etkili olan markayı bulmak için sürekli çaba göstermektedirler."

Markanın diğer sektörlerde olduğu gibi konfeksiyon sektöründe de çok büyük önem taşıdığını açıklayan Doç. Dr. Öndoğan, "Bunu bilerek konfeksiyon işletmeleri pazarda markalarının kalıcı olması amacıyla ürün, dağıtım, satış ve fiyat politikalarını sürekli olarak düzenlemektedirler. Marka tercihi, tüketicinin satın almasını etkileyen davranış boyutlarından biridir. Tüketicinin bir markayı tercih edip etmemesinde birçok faktör rol oynamaktadır. Bunu seçerken de kendilerine en yüksek faydayı sağlayacak markanın ürünleri dikkate alınmaktadır" diye konuştu.
Markanın rafta bir ürünün satılabilirliğini kolaylaştıran en büyük etkenlerden biri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Öndoğan, "Bu nedenle de işletmeler marka yaratma konusunda çok titiz davranmaktadırlar. Çünkü seçtikleri marka ürünlerinin ve işletmenin aynası, kimliği olmaktadır. Marka imajı pazarda, stratejik bir önem taşımaktadır" dedi.

izmir
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 13:39:30
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 16:35:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?