5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tekstilcilerden hükümete ağır eleştiri geldi

Türkiye’deki ekonomik krizin devam ettiğini ileri süren Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, Türkiye’nin refaha ulaşmada bir araç olarak görülmesi gereken AB üyeliğinin, amaca dönüştürüldüğünü söyledi. Oran, "AB’ye kilitlenen hükümet, diğer önemli gündem maddelerini ıskalıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin AB’ye üyeliğine kilitlenerek diğer önemli sorunlarını ıskaladığını öne süren Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, AB’nin Türkiye’nin refaha ulaşmasında bir araç olduğunu; global oyunda yalnızca AB’ye kilitlenmenin yanlış olduğunu vurguladı. Türkiye’nin krizden kurtulduğuna kesinlikle katılmadığını söyleyen Oran, "Çünkü ülkemizin borçları var. Türkiye’nin borcunu ödeyeceği bir karşılığı yok. Bu nedenle Türkiye’nin borcunu kapatması için çok çalışması, geliriyle borcunu kapatması gerekiyor" dedi.
Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün çok defalar kriz atlattığını anımsatan Oran, bu nedenle 2005 yılında kotaların kalkacak olmasının, sektörü kısa vadede çok fazla etkilemeyeceğini; ancak gerekli önlemlerin alınmaması durumunda yakın ve orta vadede hüsranla karşılaşılabileceğini dile getirdi. Oran, "Türkiye’nin uluslararası rekabete hazırlanmaması durumunda yabancı sermaye, istihdam, bölgesel kalkınma farklılıkları ve kayıt dışı ekonomi gibi önemli sorunlarının çözümünde aşama kaydedilemez. Bu durumda sistem çalışmaz. Sadece finansal enstrümanlarla oynamakla bu işler olmuyor. Borç stoku azalmıyor, gittikçe artıyor. Türkiye’nin acilen söylemden eyleme geçmesi gerekiyor. Türkiye, sanal anlamda başarılı; ama reel anlamda başarılı değil" diye konuştu.

Geliri bin 500 doların altında olan illerdeki yatırımlara teşvik sağlayan yasanın prematüre doğduğunu savunan Oran, Başbakan ve bakanların yasanın uygulanmasındaki hataların farkına vardıklarını; ancak yeni düzenlemeler getireceklerini açıklamalarına rağmen henüz bir düzenleme sağlanamadığını öne sürerek, "Yasanın uygulanmasında bölgesel ve sektörel tarama çok daha iyi yapılabilirdi. Şimdiden birçok eleştirilen tarafı var. Özellikle bölgedeki eski firmaların teşviklerden yararlanmaması büyük haksızlık. Bu uygulama işsizlik, bölgesel farklılıkların önlenmesi, kayıt dışının önlenmesi ve istihdam konularında çok doğru bir enstrüman olabilirdi; ama kriterlerinin doğru koyulması gerekiyordu. Başbakan kriterleri doğru koyamadı" şeklinde konuştu.

izmir
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 11:13:42
Güncelleme :29 Ekim 2004 Cuma 13:42:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?