26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Teröre karşı siyasi sözbirliği

İstanbul Güngören'de meydana gelen bombalı saldırının ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın İspanya modeli geniş katılımlı protesto çağrısı, İzmir'deki 10 siyasi parti il başkanının girişimiyle somutlaştı.

Ortak bildiri yayımlayan 10 siyasi parti temsilcisi siyasi kimliklerini bir kenara bırakarak birlik beraberlik mesajları verdi; saldırıları lanetledi. Başkanlar yarın Atatürk anıtına birlikte çelenk koyacak.

CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş'ın girişimiyle biraraya gelen MHP İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu, Anavatan Partisi İl Başkanı Süleyman Şamlı, DP İl Başkanı Yıldırım Ulupınar, İP İl Başkanı Halil Güleç, GP İl Başkanı Koray Günüç, AKP İl Sekreteri Kemal Erin, DSP İl Sekreteri Günay Tüzün, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Bayram Saka, SHP İl Sekreteri Savaş Kaya katıldı. Karataş, seçim pusulasında yeralan tüm parti il başkanlarını aradığını, kimine ulaşamadığını, ulaştıklarının ise şehir dışında bulundukları için katılamadığını söyledi.

DERVİŞOĞLU'NDAN İLGİNÇ TAVIR

Karataş, toplantının basına açık ilk bölümünde teröre karşı ortak tavır almak, terör üzerinden siyaset yapmamak, terörün himaye edilmemesi konusunda görüşlerini ortaya koymak için biraraya geldiklerini söyledi. Karataş, toplantı sonunda ortak bir açıklama yapılacağını açıklayarak, basın mensuplarından fotoğraf çekiminin ardından dışarı çıkmalarını rica etti. Ancak, MHP İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu, ilginiç bir çıkış yaparak önce Karataş'ın masanın başına oturmasından rahatsızlık duyduğunu ima etti. Dervişoğlu, “Siz yaş olarak da bizim ağabeyimizsiniz. Ancak, il başkanı olarak bizimle aynı çizgide oturmanız daha uygun olurdu. Patron parti yaratmayalım” dedi. Karataş, oturma düzeninde özel bir amaç olmadığını, toplantı başlayınca yerlerini değiştirebileceklerini söyledi.

Dervişoğlu, daha sonra da gazetecilerin başka haberlere gidebileceklerini belirterek, tüm siyasi parti temsilcilerinin de görüşlerini açıklamasının uygun olacağını söyledi. İlk sözü alarak yaptığı konuşmada da terörü önlemek için idam cezasının yeniden getirmesi gerektiğini, cezanın kaldırılmış olmasının teröristlere güc ve cesaret veridiğini söyledi. Dervişoğlu'nu bu sözüne karşın SHP İl Sekreteri Savaş kaya, sorunun cezalarla değil toplumsal uzlaşma ve tepkiyle çözülebileceğini belirtti. Diğer İl Başkanları ve temsilcileri de terer olaylarını kınayarak, birlikte hareket etmek gerektiğini söyledi.

Toplantı iki saat 30 dakika sürdü. Ortak açıklamada, terörü lanetlemek ve ortak bir payda da buluşmak amacıyla biraraya gelindiği bildirildi. Açıklamada, “Bir araya gelişimiz gösterdi ki İzmir'de söz konusu Türkiye olunca, siyasi görüşlerden arındırılmış şekilde tek yürek olunabiliyor. Bununla tam ülkeye birlik mesajını verebiliyoruz. Terör uygulayarak toplumda kaos ve panik ortamı oluşmasını hedefleyen aciz ve korkak güçler, halkımızın bu gibi olaylarda nasıl kenetlendiği ve tek yumruk olduğunu unutmuş gözükmektedirler. Geçmişte ve Göngören'de yaşadığımız acıların benzerlerinde, korku salacakların ıdüşünenleri bu halk yanıltmış ve tam tersi bu tür terör eylemlerinden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin daha güçlendiği ve birlik olduğu defalarca yaşanmış bir gerçektir” sözleri yeraldı.

ANITA ÇELENK KOYACAKLAR

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin bu tür alçakça saldırılarda yara almayacağının aşikar olduğunu belirten 10 siyasi parti temsilcisi imzalı metinde, İzmir'de sorumluluk sahibi olan siyasilerin gerektiğinde siyasi kimliklerini bir kenara bırakarak ülke, halka yöneltilen her türlü saldırıda birlik olacağı gösterdiği açıklandı. Bu durumun halkın kendisin güvende hissetmesi ve tüm ülkeye örnek teşkil etmesi bakımından son derece önemli olduğu belirtilen ortak bildiride “Sonuç olarak, bu toplandıa yer alan bizler amacı ve gerekçesi ne olursa olsun insan canına kast eden halk arasında kaos yaratmayı ve ülkeyi bölmeyi amaçlayan tüm saldırıları lanetliyoruz” görüşü açıklandı.

10 siyasi parti il temsilcisi yarın saat 11.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk koymaya karar verdi. Ortak açıklamayla da Göngören'deki saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkeye başsağlığı dilediler.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 19:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?