10
Mayıs
2025
Cumartesi
İZMİR

Ticaretin anahtarı Sakız Adası

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaretin arttırılmasında Sakız Adası'nın, anahtar konumda olduğunu söyledi. Sakız Valisi ve Belediye Başkanı'nı ziyaret eden Demirtaş, Sakız Esnafı'nın ada halkının Türkiye'den alışveriş yaptıkları için zor durumda kaldıklarını belirtmesi üzerine, "Türkiye'ye siz gelin. Sizi toptancılarla ve üreticilerle bir araya getirelim, hem siz kazanın hem biz kazanalım" dedi. Demirtaş, Sakız Adası'nın yöneticilerinden Çeşme - Sakız arasında çalışmaya başlayan yeni ro-ro hattı için de destek istedi.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan ile Meclis Üyesi ve Uluslararası Taşıma ve Antrepo Meslek Komitesi Başkanı Metin Akdurak'tan oluşan heyet, Sakız Adası'nı ziyaret etti. Sakız Valisi Polidiros Lambrinoudis, Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis ile Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andreas Zannikos ile yapılan görüşmelerde, Demirtaş, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı koymak için Yunanistan'a, özellikle de Ege'deki Yunan adalarına çok sık ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi. Demirtaş, bu ziyaretler sonucunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolardan 4 milyar dolar seviyesine çıktığını ama Türkiye'nin Romanya ve Bulgaristan ile yaptığı ticaretin gerisinde kalan bu miktarı yeterli bulmadıklarını söyledi.


YENİ RO - RO GEMİSİ
Yunan Adaları ile Ege sahilleri arasında mal taşıma konusunda yaşanan sorunların çözümüne karşı Metin Akdurak Nakliyat Limited Şirketi tarafından çalıştırılmaya başlanan Chios gemisinin yeni bir alternatif olduğunu belirten Demirtaş, "Bu gemi ile Çeşme'den Sakız'a rahatlıkla mal taşınabilecek. Taşınacak malın miktarının hiçbir önemi yok. Önemli olanın iki kıyı arasında ticaretin gelişmesi" dedi. İstikrarlı fiyatların uygulanacağı yeni ro-ro gemisiyle Sakızlı esnafın İzmir'den alacağı malları kolaylıkla Sakız'a getirebileceğini belirten Demirtaş, "Yunan Adaları ile Ege sahilleri arasında rutin deniz taşımacılığı seferleri olmaması nedeniyle İzmir'den alınan bir mal İstanbul-Bursa-Selanik-Atina ekseni üzerinden kara yoluyla üç günde götürülüyor, Atina'dan yine Yunan Adaları'na gönderiliyor. Oysa Çeşme'den yola çıkacak yeni ro-ro gemisiyle malların Sakız üzerinden bir gecede Atina'daki Pire limanına ulaştırılabilmesi mümkün. Yeni ro-ro hattı sayesinde Sakız'ın Türkiye ile diğer Yunan adaları, Yunan Anakarası ve Avrupa ile bir köprü görevi görebilir. Yeni bir lojistik merkez konumuna, malların dağıtıldığı bir üs konumuna dönüşebilir" sözleriyle yeni hat için Sakızlı yöneticilerden destek istedi.


ESNAFIN ŞİKAYETİ
Sakız Valisi Polidiros Lambrinoudis, yerel yönetim olarak ellerinden geldiğince yeni ro-ro hattını girişimini desteklemeye ve iki ülke arasında ticaretin gelişmesine her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Lambrinoudis, Türk pazarındaki uygun fiyatlar nedeniyle Sakız halkının birçok ihtiyacını karşılamak üzere İzmir'e gittiğini ifade etti. Lambrinoudis, "Örneğin bugün Yunanistan'da bir gelinlik 1.500 euroya kiralanabiliyor, satın alınmaya kalkarsanız 5 - 6 bin euro arasında bir bedel ödenmesi gerekiyor. Oysa halkın İzmir'e giderek 500 euro'ya gelinlik satın alınabiliyor. Bu yüzden Ada esnafın şikayetleri var" dedi.
Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis, Türk Ege sahilleri ile Yunan Ege Adaları arasında uzun zamandır deniz taşımacılığı konusunda eksiklikler ve olumsuzluklar yaşandığını, yeni ro-ro gemisi sayesinde ticaretin iki tarafın lehine canlanacağına inandığını belirtmiştir.


Demirtaş'ın gerek Sakız esnafına yaptığı çağrıyı gerekse sefere konulacak yeni ro-ro hattını memnuniyetle karşılayan Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andreas Zannikos ise, malların yeni ro-ro ile uygun şekilde taşınması ile Sakız'ın yeni bir üs, bir sıçrama tahtası haline getirilebileceğini, Türk ve Yunan işadamlarının işbirliği yaparak bu girişimi desteklemesi gerektiğine değinmiştir. Zannikos da Ada esnafının işlerinin azalması yönünde bazı şikayetleri olduğunu aktardı.
Sakız'dan gelişlerin çok fazla olmasına karşın Türkiye'den Sakız'a fazla sayıda kişinin gitmediği, giden kişilerin ise çok alışveriş yapmadığını ifade eden Zannikos, Sakız'ı daha çok Türk'ün ziyaret etmesini beklediklerini sözleri ekledi.


İZMİR'E GELİN ÜRETİCİLERLE BULUŞTURALIM
Sakız halkının, Türkiye'nin Ege sahillerine günübirlik ziyaretler düzenleyerek alışveriş yapmasından şikayetçi olan Sakız esnafına çağrı yapmak için Sakız'a geldiklerini belirten Demirtaş, Türkiye'nin Ege sahillerinden alışveriş yapmaya halkın değil esnafın gelmesiyle sorunun çözüleceğini ve ticaretin iki tarafın lehine dengeli gelişeceğini ifade etmiştir. Sakız'daki esnafa hem ucuz hem kaliteli mal ve hammadde almak için Türkiye'ye gelmeleri çağrısı yapan Demirtaş, şöyle konuştu:
"Oda olarak Sazı Esnafını İzmir'deki toptancılarla ve üreticilerle bir araya getirebiliriz. Sakızlı Esnaf, İzmir'e gelerek buradaki Türk üreticiler ve toptancılardan toptan mal alarak Sakız'da satabilir. Böylece Sakız Halkının karşı tarafa geçmeden aynı mala aynı uygun fiyatla kendi esnafı aracılığıyla ulaşması sağlanır.


Sakız halkının günübirlik ziyaretlerde yaptıkları alışverişlerin aslında ekonomi için çok önemli bir pay oluşturmuyor. Ancak ada ekonomilerinin küçük ve hassas olma özellikleri nedeniyle Sakız ekonomisinin bundan etkileniyor ve Sakızlı esnafın Türkiye'ye karşı tepkisi oluyor. İzmir'deki Yunan Başkonsolosluğu'nun özverili çalışmaları sonucunda Türk vatandaşlarının kolaylıkla vize alabiliyor ama bu yine de yeterli değil. Yunanistan'ın AB içinde Türkiye'ye özel bir statü sağlanması ve özellikle günübirlik ziyaretlerde Türk vatandaşlarına vize uygulanmaması halinde çok daha fazla Türk Turist Sakız'ı ve Yunan Adaları'nı ziyaret edecektir. Bu da ekonomiye çok olumlu yansıyacaktır."


Temasların ardından Sakız Valisi Lamrinoudis, Çeşme-Sakız arasındaki yeni ro-ro seferleri konusunda izlenecek yol ve ortaya çıkması muhtemel sorunların çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Valilik, Belediye, Ticaret Odası, Gümrük Müdürlüğü, Türk ve Yunan Gemi Acentelerinden temsilcileriyle bir zirve düzenleneceğini açıkladı. Lamrinoudis, bu zirve sonucunda iki tarafın lehine olacak uygulamaların hayata geçirilebileceğini ve yeni ro-ro hattının destekleneceğini söyledi.


Ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin kültürel boyutlarda da geliştirilmesi amacıyla, Sakız Oda Başkanı Zannikos'a, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde iki Yunanlı öğrenciye bütün masrafları üniversiteye ait olmak üzere burs vereceklerini söyledi. Zannikos ise bu öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını, Sakız'daki üniversite ile İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin karşılıklı bir burs programı uygulayabileceğini, Sakız üniversitesinin de aynı şekilde iki Türk öğrenciye burs verebileceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 13:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?