27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Tiryakilere ceza yağıyor

Sigara yasağını delenlere yönelik sıkı takip başlatıldı. İhlalin en çok yapıldığı oteller, alışveriş merkezleri ve taksiler adeta gözaltında. Çevresine zehir saçanlar, fotoğrafı çekildikten sonra cezalandırılıyor

Kapsamlı sigara yasağının üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Kapalı alanları, taksilerle tüm toplu taşım araçlarını, hatta eğitim kurumlarının bahçelerini zehirli dumandan tamamen arındırmayı amaçlayan uygulama büyük ölçüde başarılı oldu. Ancak bazı tiryakiler hala aldırış etmiyor, çevresindekilerin sağlığını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu, bu kişilerin peşine düştü.
Görevliler, emniyet güçleriyle birlikte sıkı takip başlattı. Gözler, alışveriş merkezleriyle buralardaki restoranların, kafelerin yanı sıra oteller ve taksilerde. Tiryakilerin gizlice fotoğrafları çekiliyor, yasağı nasıl deldikleri böyle belgelendikten sonra 62’şer YTL ceza kesiliyor. Sigara içilmesine göz yuman işyerleri de önce uyarılıyor, tekrarı halinde ise onları tam 5 bin YTL ceza bekliyor. Taksiciler de direksiyon başında sigara içerken ya da müşterisine izin verirken görüntüleniyor. Bu şoförler de cezalandırılacak.

Hem eğitim hem denetim
İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç, bir yandan eğitim kampanyalarıyla sigaranın ve diğer tütün mamüllerinin zararlarını anlatıp halkı biliçlendirirken, bir yandan da yasağa uyulup uyulmadığını denetlediklerini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Kılınç, kontrollerin devam edeceğini dile getirdi, şöyle konuştu: “Kamu kurumlarında kanuna uyuluyor. Bazen şikayet geliyor, uyarılarla hemen önlem alınıyor. Ancak alışveriş merkezlerinde aykırı davranılan işyerleri var. Bunlar da genelde kafeler. Nitekim böyle bir denetimde sigara içerken görülen 5 kişiye ceza yazıldı. Kafelerin bir bölümü camla ayrılarak kapatılıyor, buralarda da sigara içilmesi yasak. Otelleri de denetliyoruz. Sigara içilip içilmediğinin tespitinin yanında gerekli uyarı yazılarının asılıp asılmadığına bakıyoruz. Bazı büyük oteller bizden tam not aldı, sigara içilen odalarını ayırmışlar ve bunun dışında izin vermiyorlar. Bazıları ise ipe un serdi, otel içindeki barlarında, restoranlarında sigara içiliyor. Bunlar tutanakla saptanıp kaymakamlıklara bildirildi.”

‘Belediyeler de sorumlu’
Doç. Dr. Oğuz Kılınç, İzmirlilerin, 155 numaralı telefona şikayetlerini iletilebileceğini belirtti, belediyeleri de şu sözlerle eleştirdi: “Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine de önemli görevler düşüyor. Ancak yasanın farkında değiller. Kurul olarak bugüne dek ne kadar denetim yapıp ceza uyguladıklarını merak ediyoruz.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 09:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?