26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tiryakilere yeni bir fırsat

Sigarayı bırakmak isteyenlere tıbbi yardım verilmesinin tüm sağlık çalışanlarının görevi olduğu belirtildi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, bağımlılara en iyi desteğin uygulanabildiği yerlerin "sigara bırakma poliklinikleri" olduğunu söyledi.
19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren uygulamaya geçen sigara yasağının ardından İzmir'in 6 ilçesinde "sigara bırakma poliklinikleri" hizmete açıldı. İzmir'in Bornova, Buca, Çiğli, Karşıyaka, Konak, Tire ilçelerinde hizmete giren sigara bırakma polikliniklerinin açılış töreni Bornova 2 nolu Hasan Çolakoğlu Aile Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene İzmir Vali Yardımcısı Aydın Alper, İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan ile merkezdeki sağlık görevlileri katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, sigara bırakma polikliniklerinin sigarayı bırakmak isteyenlerin bu konudaki başarısını artırdığını söyledi. Özkan, eğitim ve davranış tedavisi ile birlikte farmakoterapi tedavinin uygulandığı, motivasyonel destek sağlanan olgularda başarının yüzde 30'a çıkabildiğini anlattı. Özkan, tedaviye başlama sürecinde poliklinik hekiminin sigarayı bırakmak isteyen tüm içicilere önce tütün ve mamullerinin zararları, riskleri, vücuda ve çevreye yaptığı zararlar, pasif içicilik ve bırakmanın yararları hakkında eğitim vereceğini belirtti.


1 YILLIK TEDAVİ İLE SİGARA BIRAKILABİLİR
Polikliniklerin randevu ile çalışacağını belirten Özkan, "Randevu sistemi, polikliniğin düzenli çalışmasını, başvuran kişilere yeterince zaman ayrılmasını sağlar, yığılmaları ve uzun süre beklemeleri ortadan kaldırır, sırf merakından gelen ve işi ciddiye almayanların boşa zaman harcamasını önleyerek, başvuranların kararlılığı da test edilmiş olmaktadır" dedi. Tedavi programının dört veya daha fazla seanstan oluştuğunu anlatan Özkan, şöyle konuştu: "Olgular bırakma gününden sonra ilk 15 gün içinde en az bir kez görülmektedir. İzleyen 3 ay, ayda bir kez ve daha sonra 3 ayda bir görüşmelerle 1 yıllık izlem tamamlanmaktadır. Daha sonraki süreçte şahıs ne zaman ihtiyaç duyarsa polikliniğe başvurabilmektedir." Polikliniklerde telefon görüşmesi yönteminin de uygulanacağını belirten Özkan, kontrollere gelemeyen kişilerin de bu yolla izlenebileceğini ifade etti.


Sigarayı bırakma polikliniklerinin kurulması için büyük kaynak gerekmediğini belirten Özkan, polikliniklerde çekirdek kadro olarak bir ya da iki yardımcı sağlık personeli bulunacağını söyledi. Hekimlerin yaptığı işe inanan ve sigara içmeyen kişiler arasından seçildiğini belirten Özkan, hekimlerin sigara bırakma konusunda uzman eğitimciler tarafından eğitildiğini anlattı.


İzmir Vali Yardımcısı Aydın Alper ise sigara yasağının ardından önemli bir yol katedildiğini belirterek, sigara bırakma polikliniklerinin de sigara bıraktırma konusunda faydalı olacağına inandığını ifade etti.

..
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 15:56:50
Güncelleme :3 Haziran 2008 Salı 16:01:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?