19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tsunami ile gelen dostluk

Maldivler Cumhuriyeti Planlama ve Kalkınma Bakanı Hamdun Abdulla Hamid ve İnşaat Bakanı Maoruuf Jamel, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasında iş birliği imkanları değerlendirildi.


Ziyarette konuşan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO'da Maldivler'in İzmir'e oy verdiğini hatırlatarak, EXPO sürecinde İzmir'e verdikleri desteğe teşekkür etti. Türkiye'de kültür balıkçılığının geliştiğini ve Maldivler'e bu konuda destek verebileceklerini belirten Demirtaş, "Türkiye, kültür balıkçılığı konusunda önemli bir gelişme gösterdi. Maldivler'de kültür balıkçılığı alanında üretim yapanları Türkiye'ye çağırabiliriz. Burada kültür balıkçılığı konusunda merak ettiklerini görme fırsatı sunabiliriz.


Türkiye, Maldivler'de örnek bir balık çiftliği kurabilir" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Maldivler'den gelecek öğrencilere burslu eğitim imkanı sunabileceklerini belirten Demirtaş, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilere de olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.


İzmir'in EXPO 2015 adaylığına değinen Planlama ve Kalkınma Bakanı Hamdun Abdulla Hamid ise, seçme şansları olduğunda Türkiye'nin yanında yer almayı tercih edeceklerini söyledi. Türkiye ile Maldivler arasında birçok ortak nokta olduğunu belirten Hamid, Türkiye'nin tsunami felaketinde Maldivler'e verdiği destekten ötürü minnettar olduklarını söyledi. Tsunami sonrası iki ülke arasında ilişkilerin güçlendiğine işaret eden Hamid, "Tsunamiden sonra en üst düzeyde delegasyon ziyareti sadece Türkiye'den oldu.


Türkiye'den başka hiçbir ülkeden Maldivler'e böyle bir ziyaret yapılmadı. Başbakanınıza ve diğer üst düzey delegasyona teşekkür ediyoruz" dedi.
Türkiye ile olan ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini belirten Hamid, Maldivler'de ilk Türk okulunu kurduklarını da sözlerine ekledi.

..
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 19:46:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?