19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Türk mühendisin tasarruf devrimi

İzmir'de çamaşır makinesi üreten Tolkar'ın Ar-Ge Müdürü Tulga Şimşek, enerji ve su tasarrufunda AB standartlarını değiştirecek buluşa imza attı. Şimşek uluslararası alanda patent almak için girişimlerde bulundu.

İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde tekstil sektörüne yönelik çamaşır makinesi üretimi yapan Tolkar Makina'da görevli Ar-Ge Müdürü Tulga Şimşek, tasarruf sağlayan AB standardı ’A Plus’ olarak etiketlendirilen çamaşır makinelerinde, bu kriterleri değiştirecek buluş gerçekleştirdi. Daha önce çamaşır makinelerinde sıkma konusunda ’Smart Balans Sistemi’nin mucidi Şimşek'in geliştirdiği sistem sayesinde enerji ve kaynak kullanımı yarı yarıya azalıyor. Şimşek, uluslararası paten almak için dünya genelinde kabul edilen Patent Antlaşması İşbirliği'ne (PCT) müracaat ederken, ev tipi çamaşır makinesi üretiminde dünya çapında ünlü bir firma ile görüşmelerini de sürdürüyor.

Seviyesi indirildi

Ar-Ge Müdürü Tulga Şimşek, "PolyRib ECO Drum" adlı sistemi şöyle anlattı; "Çamaşır makinelerinde tasarruf kriterleri olarak A, A Plus gibi bir takım kriterler var. Bizim Türkiye olarak, bu kriterleri değiştirme gücümüz yok. Şu anda görüştüğüm yabancı firma, bu buluşun devrim niteliğinde olduğunu belirterek, ’Tasarruf kriterlerinin değiştirilmesini talep edebiliriz’ dedi. Çamaşır makinasında tamburun içine suyu alabilmek için, kazana suyu alıyorsunuz. Tambur ile kazan arasındaki su sizin işinize yaramayacak şekilde duruyor. Bugüne kadar tasarruf, tamburun içindeki su seviyesini düşürmekle ilgiliydi. Seviye 30-40 litrelerden 12 litreye kadar indirildi. Bu çamaşır makinelerinde enerji ve su tüketimi kriterlerini değiştirebilecek bir buluş" diye konuştu.

Her bir kilo çamaşır için ortalama 4 litre su tüketiliyor. Deterjan, yumuşatıcı gibi kimyasallar ise doğrudan kullanılan su miktarı ile ilgili. Kullanılan su miktarı arttıkça, eklenmesi gereken deterjan miktarı da artıyor. Makineye alınan suyun yıkama sıcaklığının 75 dereceye gelmesi için yine buhar, elektrik, gaz gibi enerjilerden yararlanılıyor. Doğal olarak su miktarı artışı demek, onu ısıtmak için kullanılacak enerji miktarının da artması demek. PolyRib ECO Drum adı verilen yeni sistem sayesinde su tüketimi yarı yarıya azalıyor. Evsel, gerekse endüstriyel çamaşır makinelerinde kullanılan dış ve iç tamburların arasında kalan suyu, bulunduğu yerden bir pompa yardımı ile emerek iç tambura enjekte etmek sureti ile gereksiz suyun kullanımına son verdi.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 10:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?