26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Türk ordusu zamanı gelince çekilecek'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ege Üniversitesi'nde "Dış Politika ve İletişim" konulu konferansa katıldı. Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmede bulunan Talat, "Kıbrıs Rum tarafının AB'ye girişi Kıbrıs sorununun kaderini değiştirmiştir" dedi.


Kıbrıs sorunu sürecinde Rum tarafının AB'ye giriş anlaşmasını imzalamasının dönüm noktası olduğunu belirten KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum tarafının AB'ye girmesinin çözüme hayır demelerine yol açtığını söyledi. Annan Planı'nın reddedilmesinin bir planın parçası olarak nitelendiren Talat, şöyle konuştu: "Planı (Nasılsa AB'ye gireriz, baskı uygularız daha iyi bir anlaşmayı kabul ettiririz) diye reddettiler. Bu hepimize çok önemli bir ders olmalı. Kıbrıs Rum tarafının AB'ye girişi Kıbrıs sorununun kaderini değiştirdi. Demek ki bir tutumun doğru olup olmadığı hangi zamanda yapıldığıyla da ilgilidir."


KKTC'nin hiçbir zaman bu süreçte taviz vermediğini ancak karşı tarafın KKTC'den taviz beklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Talat, sözlerine şöyle devam etti: "Bize limanlarınızı açın, elimizi güçlendirin diyorlar. İsteyebilirler, önemli olan bunu veriyor muyuz? Ancak çözüm için iki taraf da taviz verecek başka türlü çözüm olamaz."


YENİ DÜZEN OLUŞUNCA TÜRK ORDUSU ÇEKİLECEK
Talat, konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Talat, bir öğrencinin, "Türk ordusu sizce Kıbrıs'ta işgalci güç mü?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "1960 Garanti ve İttifak Anlaşması çerçevesinde Türk ordusu görevini yapıyor. Bazıları buna hak der ama ben görev diyorum. Kıbrıs sorunu müzakere ile çözülüp yeni düzen oluşunca Türk ordusu çekilecek. Kesinlikle işgalci güç olarak nitelendirilemez."


Konferansın sonunda Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Cumhurbaşkanı Talat'a plaket takdim etti. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bülent Göksel de Talat'a Atatürk portresi hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 18:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?