5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Türkiye ağlıyor: İzmir Başkanını kaybetti


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Hafta sonunda oğlunu evlendirmeye hazırlanan Piriştina’nın ölümü, ailesinde de şok yarattı.


Piriştina’nın dün akşam tek başına kaldığı Karşıyaka’daki belediyeye ait lojmanlarda geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiği bildirildi. Piriştina’nın kalp krizini tam olarak saat kaçta geçirdiği bilinmiyor. Sabah lojmana gelen korumaları, kapının açılmaması üzerine içeriye girdi ve Piriştina’nın öldüğünü anlayarak ilgililere haber verdi.


Olayı haber alan İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ile Emniyet Müdürü Halil Tataş’ın Piriştina’nın yaşamını yitirdiği lojmana gitti. Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da ölümle ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

VALİ ANLATIYOR...

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, vefat eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’yı, lojmanda koruması ve şoförünün yerde yatar halde bulduğunu bildirdi.


Göksu, Piriştina’nın vefat ettiği Atakent Venedik Evleri’ndeki belediye lojmanında yaptığı incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Piriştina’nın bu sabah İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erdal İzgi ile randevusu olduğunu, ancak randevuya gitmemesi üzerine İzgi’nin merak ederek şoförü ve korumasını aradığını kaydetti.


Şoförün ve korumanın, lojmanın kapısını zorlayarak içeriye girdiğini dile getiren Vali Göksu, ’’Şoför ve koruma, Piriştina’yı yerde, ayakları morarmış halde yatarken bulmuş. Büyük olasılıkla kalp krizi olduğu sanılıyor’’ dedi.


Piriştina’nın öldüğü lojmana İzmir Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Mesutoğlu gelerek, bilgi almasının ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı özel giysili 5 kişilik ekip, evde incelemelere başladı.


İHA’nın haberine göre de, Başkan Piriştina’nın sabah saatlerinde eşi Mine Piriştina’ya rahatsız olduğunu söyledikten sonra, Karşıyaka Bostanlı Venedik Evleri olarak bilinen yerde yemekli bir toplantıya katıldı. Piriştina toplantıda aniden fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan Piriştina için hemen ambulans çağrıldı.

Sağlık ekiplerinin gelmesine rağmen yapılan tüm müdahalelere rağmen Piriştina kurtarılamadı.

İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın vefatıyla ilgili olarak, ’’Fuardaki çalışmalar son günlerde belki de kendisini çok yormuş olabilir’’ dedi.
İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, Ahmet Piriştina’nın ölümünde şüpheli bir durum bulunmadığını belirterek, ’’Büyük bir ihtimalle kalp krizine bağlı bir ölüm görülüyor’’ dedi.


Tataş, İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu önünde gazetecilerin sorusu üzerine, Piriştina’ya yapılan otopsinin devam ettiğini söyledi. Tataş, otopsiyi yapan doktorla görüştüğünü, sağ kalp damarının tamamen, sol kalp damarının ise yüzde 50 oranında tıkalı olduğunun belirlendiğini bildirdi.


Tataş, ’’Otopsi bitmeden bir şey söylemek yanlış. Ama ölümünde şüpheli bir şey yok. Büyük bir ihtimalle kalp krizine bağlı bir ölüm görülüyor. Otopsi tamamlandıktan sonra detaylı açıklama yapılacaktır’’ diye konuştu.


Tataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sabah kötü bir haberle Piriştina’nın vefatını öğrendiğini, İzmir Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı 3 yıllık süre zarfında kendisiyle ’’çok uyumlu’’ çalıştıklarını söyledi.


’’Özellikle emniyeti ilgilendiren konularda kendisinden hep anlayış ve kolaylık gördüğünü’’ belirten Halil Tataş, şöyle devam etti:


’’Fuardaki çalışmalar son günlerde belki de kendisini çok yormuş olabilir. Bu tür insanların elbette zihinleri doludur. Doktorların vermiş olduğu bilgiye göre, kalp krizi geçirmiş.’’ Cenazenin hangi gün, nereden nasıl kalkacağının henüz belirlenmediğini bildiren Tataş, ’’Bu konuda Sayın Valimizin talimatıyla bir plan içinde hareket edeceğiz. Cenazenin geçeceği güzergah ve trafiğe kapatılacak yolların belirlenmesi, bir plan dahilinde olacak. Bunu basın yoluyla kamuoyuna duyuracağız’’ Piriştina’nın vefatından çok üzüntü duyduğunu kaydeden Tataş, ’’İyi bir insandı. İzmirli olmam hasabiyle bana hep bir (ağabey) olarak yaklaşırdı. Ailece görüşürdük. Ailesine başsağlığı diliyorum’’ dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın (52), kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesiyle boşalan başkanlık koltuğu, yasa gereği 10 gün içinde doldurulacak.
Belediye Yasası’nın 93. Maddesi’nin 4231/4 fıkrasına göre, ’’belediye başkanlığının boşaldığı veya başkanın görevden uzaklaştırıldığı hallerde, belediye meclisinin 10 gün içinde toplanması vali tarafından sağlanır. Bu toplantıda Meclis, katılanların salt çoğunluğunun gizli oyuyla ve kendi üyeleri arasından, belediye başkanlığının boşalması halinde bir başkan, başkanın görevden uzaklaştırılması halindeyse bir başkanvekili seçer...’’ hükmü bulunuyor.


Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 38 CHP, 20 AKP ve 1 SHP’li Meclis Üyesi, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu’nun başkanlığında toplanarak, yeni belediye başkanını belirleyecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ’’Şu anda belediye başkanlığı koltuğunun nasıl doldurulacağını düşünemiyorum, bilemiyorum. Bu konuları konuşacak durumda değilim. Çok üzgünüm, şaşkınım, çaresizim’’dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Piriştina’nın naaşıyla ilgilendiğini, bu konuların konuşulmasını ’’Şu an için doğru bulmadığını’’ bildirdi. Aydoğan,’’Acımız gerçekten büyük. İzmir bir hizmet adamını kaybetti’’diye konuştu.

Piriştina’nın hayatını kaybetmesi üzerine İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ve İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, olay yerine geldi. Bu arada Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığı da olayla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Olayı haber alan İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ile Emniyet Müdürü Halil Tataş’ın Piriştina’nın yaşamını yitirdiği lojmana gitti. Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da ölümle ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.


1952 yılında izmir’de doğan Piriştina, 1995 yılında DSP’den İzmir milletvekili seçildi. Piriştina 1999 seçimlerinde DSP’den, 28 Mart’ta da CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Piriştina evli ve 2 çocuk babasıydı.

İZMİR - İHA / KENTHABER
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 23:38:19
Güncelleme :16 Haziran 2004 Çarşamba 13:57:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?