9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Türkiye'nin ilk esnaf lisesi açılıyor

Türkiye'de bir esnaf kurumunun adını taşıyan ilk ve tek lise olan İESOB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 10 Kasım'da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katılacağı törenle açılacak. 

Açılış törene, Bakan Hüselin Çelik ve İzmir protokolünün yanı sıra İESOB bünyesinde faaliyet gösteren 131 meslek odasının başkan ve yöneticilerinin, Türkiye'nin diğer illerinden gelecek Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri Başkanlarının ve vatandaşların katılması bekleniyor. Ayrıca örnek okulun açılışını İzmir'deki 20 endüstri meslek lisesinin öğretim kadrosu ve öğrencileri de izleyecek. Okulun faaliyete geçmesiyle geçici olarak Buca Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrenim gören 130 öğrenci, eğitimlerini artık kendi binalarında sürdürecekler. 

İESOB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin, Türkiye'de esnaf teşkilatlarının eğitime yaptığı en önemli yatırımların başında geldiğini kaydeden Birlik Başkanı Mehmet Ali Susam, 'Türkiye'nin en önemli sıkıntısı işsizlik. Ülkenin en büyük kabusu olan işsizliğin çözümü de küçük işletmeleri desteklemekte ve mesleki eğitimle bu desteklerin altyapısını oluşturmakta yatıyor. Mesleki eğitime önem verildiği takdirde gelişmişlik düzeyimiz yükselecek, kalkınmamız hızlanacaktır. AB ülkelerinin teknolojik güçlerinin ve sermaye yapılarının üstünlüğü ortada. Uluslararası rekabette en büyük kozumuz mesleki bilgilerimiz ve becerilerimiz olacak. O zaman üretilecek ekonomik politikalar da küçük işletmelere ve mesleki eğitime ağırlık verilerek hazırlanmalıdır."dedi. 

Değişen dünya koşulları karşısında esnaf sanatkarların kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söyleyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Bakanı Mehmet Ali Susam, 'Teşkilat yöneticilerimiz ve üyelerimiz yaşanılan çağın gereklerini iyi kavramalı. Çağımız bilgi ve iletişim çağı. Bilgi çağında teknolojiyi en iyi şekilde kullanan işletmeler ayakta kalacaktır. Esnaf sanatkarların temsilcisi olan meslek örgütleri bu gerçeği görmeli, değişim için hükümetlerden ve tüm ilgililerden destek isterken üzerlerine düşen görevleri de ihmal etmemelidir. Mesleki eğitimde mesafe almak teşkilat yöneticilerimizin öncelikli hedefi olmalıdır' dedi.
OKULDA NELER VAR 

İESOB Okulu 2006-2007 öğrenim yılına yetiştirilmesi için 1.5 milyon YTL'lık yatırım yaptı. 10.600 metrekarelik eğitim alanına sahip olan okulda 11 laboratuar, 5 atelye, 17 dershane, 16 yönetici ve öğretim üyesi odası bulunuyor. Yatakhane bölümü bulanan okul, 144 yatak kapasitesine sahip. Okulda ayrıca 4000 metrekarelik yeşil alan mevcut. Lisede sanayi ve okul ilişkilerini koordine edecek Ar-Ge Birimi de yer alacak. Sanayideki eğitim ve eleman ihtiyacı belirlenerek, müfredata alınacak. Okul bünyesinde bir müze kurulması da planlanıyor. Müzede esnaf ve sanatkarların geçmiş dönemlerde kullandığı üretim araçları, kaybolmaya yüz tutan mesleklerle işkollarının gelişimini içeren fotoğraf arşivleri sergilenecek.
iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2006 Perşembe 11:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?