5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ukraynalı Bakan İZTO'yu ziyaret

Ukrayna Ekonomi ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Mykola Derkach, Ulaştırma Bakan Vekili Volodymyr Kornienko, Devlet Turizm İdaresi Başkanı Valeriy Tsybuh ve Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Misyonu Başkanı Mykhailo Musiyenko, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı makamında ziyaret etti.


İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın teknolojide oldukça ilerlemiş, geniş topraklara sahip ve 50 milyon nüfusa sahip bir ülke olduğunu belirterek, "Bağımsız Devletler Topluluğu içinde kuvvetli ilişkiler içinde bulunduğumuz ikinci ülke Ukrayna’dır. Ukrayna’da Türk işadamlarının yatırımı 100 milyon doları aşmış bulunuyor. Pek çok Türk firması bu ülkede faaliyet gösteriyor. 2003 itibariyle Ukrayna’ya yaptığımız ihracat 380 milyon dolar, bu ülkeden ithalatımız ise bir milyar doların üstünde. Bu tablo aleyhimize görünse de aslında önemli olan bu ticaret hacminin iki ülke için az olmasıdır. Sayın Bakan’ın ve bizim de amacımız bu ticaret hacmini geliştirmektir ama sadece ticareti geliştirmek yetmez aynı zamanda ortak yatırımlarda yapmalıyız" dedi.


Ukrayna Ekonomi ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Mykola Derkach ise özellikle ulaştırma, turizm ve tarım alanında iki ülke arasında geniş işbirliği olanakları bulunduğunu söyledi. Ukrayna’nın en büyük limanlarından birine sahip olan Odessa ile İzmir arasında deniz taşımacılığına dayalı işbirliğini geliştirme imkanının mevcut olduğunu da belirten Bakan Derkach, Ukrayna’nın Türk işadamları için cazip yatırım imkanları sunduğunu da sözlerine ekledi.
Heyette yer alan Ulaştırma Bakan Vekili Volodymyr Kornienko ise Ukrayna’nın ulaştırma konusunda oldukça ilerlemiş bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye’nin de demiryollarını yenilediğini biliyoruz. Biz Ukrayna’da demiryolu ile ilgili her şeyi kendimiz üretiyoruz. Biz bu konuda çok güçlüyüz ve Türkiye ile bu alanda işbirliği yapmaya hazırız. Elimizdeki demiryolu teknolojisini Türkiye’ye verebiliriz" diye konuştu.


Devlet Turizm İdaresi Başkanı Valeriy Tsybuh’da söz alarak, Türkiye ile turizm alanında ortak yatırımlar gerçekleştirmek istediklerini kaydetti. Tsybuh, "Ukrayna’dan Türkiye’ye yaklaşık 300 bin turist geliyor. Ancak Türkiye’den gelen turist sayısı 31 bin civarında. Türkiye’de özellikle Antalya ve Bodrum’da turizm altyapısı tamamlanmış ama bunu İzmir ve Mersin için söylemek zor" dedi. Tsybuh, İzmir Ticaret Odası’nı yakın zamanda Ukrayna’da yapılacak turizm fuarında İzmir standı açmaya davet etti.


Bu taleplere karşın Demirtaş da Ukrayna’nın Odessa ile İzmir arasında yolcu feribotları işletmesinin İzmir’le olan ilişkileri geliştirdiği gibi her iki ülkeye yapılan turistik seyahatlerin de bu sayede artabileceğini söyledi.


Ziyaret sonunda Demirtaş konuk bakana İzmir’in sembol tarım ürünlerinden olan incir hediye ederken, konuk bakan ise, Demirtaş’a Ukrayna askerlerinin giydiği sembolik gömleği hediye etti.

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2004 Perşembe 16:03:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?