İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZSU Genel Müdürlüğü ile ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yapılan zamlar mahkemelik oldu. “İzmir Birlikte Başaracağız Platformu” İZSU tarafından suya yapılan yüzde 20 ile ulaşıma yapılan yüzde 50 oranındaki zamların haksız ve yönetmeliklere haykırı bir şekilde yapıldığını belirterek İzmir Adliyesi'nde bir basın açıklaması yaptı.
Birlikte Başaracağız Platformu adına açıklamalarda bulunan Avukat Ali Arif Cangı, suya yapılan yüzde 20 oranındaki zam ile ulaşıma yapılan yüzde 50 oranındaki zamların yönetmeliği aykırı ve keyfi bir tutum içersinde yapıldığını belirterek, her iki zammın geri alınması için Bölge İdare Mahkemesi'ne zamların iptali için dava açtıklarını söyledi. İnsan haklarının gerçekleştirilmesinin önkoşulu olan suya erişim hakkını ortadan kaldıran en önemli faktör olan suyun kar elde edilecek bir meta gibi görülmesinin tamamen yanlış olduğunu belirten Avukat Cangı; “Belediyeleri ticarethaneye dönüştüren bu anlayış, yurttaşı müşteri gibi gören kamu hizmeti kavramını unutan rantçı politikaların sonucudur. Bu politikanın en çarpıcı yasası 2560 sayılı yasanın 23.maddesindeki tariflerin tespitinde yönetim ve işletme giderleri ile amortismanları doğrudan gider yazılan yenileme, ıslah ve tevsi masrafları yüzde 10'dan aşağı olmayacak nispetinde bir kar oranı esas alınır diyor. İZSU bu yönetmeliğe aykırı davranıp suya yüzde 20 oranında zam yapıyor” dedi. Cangı, su zammının dayanağını oluşturan İZSU tarifeler yönetmeliğinin 7. ve 9. maddelerinin iptali için de Danıştay'a başvuracaklarını söyledi.
ULAŞIM ZAMLARI DA DAVALIK
Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı basın açıklamasında Avukat Ali Arif Cangı, ayrıca ulaşıma yapılan yüzde 50 oranındaki zammın suda olduğu gibi haksız bir şekilde yapıldığını söyledi. Cangı; “Bugün asgari ücret aylık 546 TL. Asgari ücretli bir insanın aylık toplu ulaşım gideri 90 TL'yi buluyor. Hele bir de çocuğu varsa ve o da ulaşım araçlarını kullanıyorsa bu rakamı siz düşünün. Bu rakamlarla asgari ücretle çalışan bir işçinin kent yaşamını katılımı imkansızdır. Bu artış kentte yaşayan yoksulların yaşamasını olanaksız hale getirecek niteliktedir. Fiyatlandırma Anayasa'daki sosyal devlet tanımlamasına da açıkça aykırılık oluşturmaktadır” diye konuştu.
Sivil toplum kuruluşları temsilcileri daha sonra imzaları bulunan ortak dilekçeyi Bölge İdare Mahkemesi'ne vererek ulaşım zammının iptalini istedi.