19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ulaşımda yüzde 50 indirim

İzmir'de vatandaşlardan büyük ilgi gören Aktarmalı Ulaşım Sistemi, 21 Ocak 2008 Pazartesi gününden itibaren tüm toplu ulaşım araçlarına yaygınlaştırıldı. 90 dakika içinde Kentkartla binilen ikinci toplu taşıma araçlarındaki ücrette "yüzde 50 oranında" indirim uygulanmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımdaki yeni sisteme ilişkin basın toplantısında, "Ülke ekonominin bu kadar daraldığı bir dönemde yaptığımız bu indirim çok önemli bir olaydır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışı gereği, doğru kararlar, doğru yatırımlar ve öz kaynaklarımızla, söz verdiğimiz gibi halkın yanında olmaya devam ediyoruz" dedi. 

Zaman tarifeli ulaşım sistemiyle aile bütçelerine yaklaşık yüzde 10 katkı sağlamayı hedeflediklerini açıklayan Başkan Kocaoğlu, "Pilot uygulamadaki bir saatlik süreyi 90 dakikaya çıkardık. Bir günde 90 dakika içinde birden fazla toplu ulaşım aracına binerek seyahat eden vatandaşlarımız, ikinci binişlerinde yüzde 50 indirimden yararlanacak. Böylelikle, ulaşıma ayırdıkları paradan ortalama 30 YTL. tasarruf edecekler. Bir ailede iki kişi seyahat ediyorsa bu rakam 60 YTL. çıkacak. Bir başka ifadeyle, işlerine ya da okullarına aktarmalı giden hemşehrilerimizin bütçelerine hergün 2 ekmeklik katkıda bulunmuş oluyoruz" diye konuştu. 

EN UCUZ ULAŞIM İZMİR'DE 

Türkiye'de ilk defa öğretmen ve öğrencilerin ulaşımdan İzmir'de yüzde 50 indirimli yararlandığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Yüzde 50'nin üzerine yüzde 12 ek indirim daha koyduk. İzmir'de 150 bin öğretmen ve öğrenci bu indirimden yararlanıyor. 30 bin engelli ücretsiz seyahat ediyor. 80 bin civarında 60 ve 65 yaş kartına sahip vatandaşlarımız da ulaşımdan indirimli yararlanıyor" açıklamasında bulundu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı, öğrenci ve öğretmen için en ucuz ulaşımın İzmir'de olduğunu da sözlerine ekledi.Göreve geldiği günden bugüne ulaşımı birinci planda tuttuklarını belirten Başkan Kocaooğlu, bir yandan ulaşıma yönelik alt yapı çalışmalarını hızla sürdürürken diğer yandan kent içi toplu ulaşım araçlarının kalitesinin ve konforunu da artırmaya çalıştıklarını söyledi. Başkan Kocağlu, raylı sistem ve metro çalışmalarının hızla devam ettiğini, karayolu alt ve üst geçitleri ile İzmir'de trafiğin daha da rahatlatıldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;
"2004 yılından bu yana 310 yeni otobüs ve midibüs aldık. 100 körüklü otobüsün alım sözleşmesini imzaladık. 2008 yılında 500 yeni klimalı aracı filomuza dahil edeceğiz. Çevre yollarıyla havaalanı ve Çiğli tarafından kesintisiz trafik akışıyla bağlanan güneyde 3, kuzeyde 3 olmak üzere toplam 6 karayolu alt geçidi inşatlarımız devam ediyor. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında, kent içi topu ulaşımı ve karayolu trafiği çok daha iyi bir noktaya gelecek." 

Başkan Kocaoğlu'nun ardından kürsüye gelen ESHOT Genel Müdürü Gül Şener, ulaşımdaki yeni sisteme ilişkin çalışmaları içeren bir brifing verdi. 

NASIL İŞLEYECEK 

12 Şubat 2007'de sadece 52 adet besleme hatta ve 100 otobüsle başlayan, daha sonra vatandaşlardan gelen olumlu tepkiler üzerine yaygınlaşan Aktarmalı Ulaşım hizmeti, artık tüm toplu taşıma araçlarında uygulanacak. 90 dakika içerisinde Kentkartla otobüs, metro ve vapura ikinci kez binen vatandaşlar, ikinci binişlerinde yüzde 50 indirimden yararlanacak. 1 YTL. olan A logolu otobüslere ikinci binişlerde vatandaşlar 0.50 YTL, 1.2 YTL. diğer (A logosuz ) otobüslere ikinci binişlerde ise 0.60 YTL. ödeyecekler. Metro ve vapur iskelelerinde Aktarma (A) turnikeleri oluşturarak tüm hazırlıkları tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sistemi daha sonra Aliağa- Menderes hattına ve metro uygulamalarına da entegre edecek. 

HAKKINIZ ÖLMESİN 

İndirim hakkı kazanılmış bir karta 90 dakika içerisinde aktarma kullanılmadan dolum yapılırsa indirim hakkı kaybedilecek. Serbest seyahat kartları ve sürücü kartlarında aktarmalı ulaşım sistemi uygulanmayacak. Tek karttan birden fazla yolcunun faydalandığı çoklu binişlerde, 90 dakika içerisinde aktarma yapıldığında en son biniş için indirim uygulanacak. Kartlarda koruma süresi 5 dakika olacak. İlk biniş ile ikinci biniş arasında 5 dakikalık süre olacak. 5 dakikadan önce ikinci binişini yapan vatandaşlar, yüzde 50 indirimden yararlanamayacak. 

Vapur, metro ve "A" simgesi taşıyan otobüsler için 90 dakika içinde ikinci binişlerde tam yolcu ücreti 1 YTL yerine 0.50 YTL., indirimlisi ise 0.48 YTL. yerine 0.24 YTL. olacak. 

Diğer hatlardaki otobüsler için 90 dakika içerisinde Tam: 1.20 yerine 0.60 YTL., İndirimli: 0.58 YTL. yerine 0.29 YTL ödenecek. Farklı ücret tarifeleri olan hatlardaki otobüslerde 90 dakika içerisinde ikinci tam binişte 0.60 YTL. indirimli binişte ise 0.29 YTL eksik ödenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 13:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?