26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Üniversite'de domuz ameliyatı

Türkiye'de ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda domuz mide ve bağırsağı üzerinde endoskopik ameliyat gerçekleştirildi.


"Endotrainer" adı verilen eğitim Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Türk Gastroenteroloji Derneği iş birliğiyle gerçekleştirildi. EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dernek Başkanı Prof.Dr. Ömer Özütemiz, Bayer ilaç firmasının desteğiyle gerçekleştirilen bu kursda yurt dışından özel getirilen ve insan mide ve bağırsağına çok benzer olan steril domuz organları üzerinde endoskopik ameliyat gerçekleştirildiğini belirterek "Ameliyat esnasında endoskopi ile tümörler, safra
yollarındaki taşlar çıkarıldı ve mide kanamalarının tedavisi gerçekleştirildi. Kursumuza Ege Bölgesi'nin değişik kurumlarından 25 uzman gastroenteroloji uzmanı katıldı" dedi.

Endotrainer eğitimi için temizlenip hazırlanmış domuz mide ve bağırsaklarının kullanıldığını açıklayan Prof.Dr. Özütemiz, sözlerini şöyle tamamladı: "Sertifikalı olan biyolojik materyaller, korunduğu dondurucu içerisinde ameliyata getirilmektedir. Bu eğitim sayesinde domuz mide ve barsakları üzerinde özel hazırlanmış kanama senaryoları gerçekleştirilmekte, acil durumlar da hekime müdahale şansı tanımaktadır."

..
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 10:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?