19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uydudan takip

Orman Bölge Müdürlüğü, riskli bölgeleri kamerayla izleyecek. Uçak, helikopter ve kara araçları, yer belirlemeye yarayan GPS sistemiyle denetlenip yönlendirilecek 

Karış karış gözaltı 

İzmir’de küresel ısınma tehditiyle orman yangınlarına karşı alarm verildi. Orman Bölge Müdürlüğü, riskli bölgelere kamera kurup yangın ve kundaklamaya karşı gözetlemeyi planladı. Söndürmede kullanılan başta uçak, helikopter ve kara taşıtlarına uydudan yer belirleme olanağı sağlayan GPS sistemi takıldı.

Rakamlar sevindirdi 

Böylece yangın bölgelerine doğru şekilde ve zamanında ulaşılması, geç müdahale tartışmalarına da son verilmesi tasarlandı. 1 Ocak-15 Mayıs arasında da geçen yıla göre rutubetli havanın etkisiyle yanan ormanlık alan miktarının 102 hektardan 16 hektara düştüğü belirtildi.

Orman yangınına karşı teknolojik savaş açıldı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bu yıl teknolojiden de yararlanacak. Yangın söndürme araçlarına uydudan yer belirleme imkanı sağlayan GPS cihazları takıldı. Riskli bölgelere de kameralar yerleştirilecek.

Ha­va ısın­dık­ça or­man­lar­da teh­li­ke çan­la­rı da çal­ma­ya baş­lı­yor. Ge­çen yıl top­lam 960 hek­tar mil­li ser­ve­tin kül ol­du­ğu İz­mir ve Ma­ni­sa’da iş çok sı­kı tu­tu­lu­yor. Ok­si­jen de­po­su ağaç­la­rı ateş­ten uzak tut­mak için her tür­lü ted­bir alın­dı. 

İz­mir Or­man Böl­ge Mü­dür­lü­ğü, bu yıl kü­re­sel ısın­ma­yı da dik­ka­te ala­rak mü­ca­de­le­yi 1 ay öne çek­ti. Bu se­ne ola­sı yan­gın­la­ra 1 ke­şif uça­ğı, 5 su atan uçak, 3 he­li­kop­ter, 76 ara­zöz, 197 yan­gın ha­vu­zu ve bin 50 iş­çiy­le mü­da­ha­le edi­le­cek.

Tar­tış­ma­lar bitecek 

Tek­no­lo­ji­den de ya­rar­la­nı­la­cak. Bu amaç­la İz­mir Or­man Böl­ge Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de­ki tüm yan­gın sön­dür­me araç­la­rı­na uy­du­dan yer be­lir­le­me im­ka­nı sağ­la­yan GPS ci­haz­la­rı ta­kıl­dı. Mer­ke­zi ve cep bil­gi­sa­yar­la­rın­dan her ha­re­ket­le­ri­nin anın­da iz­le­ne­bi­le­ce­ği bil­di­ril­di. Bu sa­ye­de yan­gın böl­ge­si­ne za­ma­nın­da gi­di­lip gi­dil­me­di­ği tar­tış­ma­la­rı­nın son bu­la­ca­ğı kay­de­dil­di. 

Muğ­la’da ve An­tal­ya’da bun­la­ra ek ola­rak kun­dak­la­ma­ya kar­şı ka­me­ra sis­te­mi ku­rul­du. Ba­şa­rı sağ­lan­ma­sı du­ru­mun­da baş­ta Ege ol­mak üze­re tüm böl­ge­le­re ku­ru­la­ca­ğı be­lir­til­di.

Yağ­mur­lar ilaç ol­du 

Bu ara­da İz­mir Or­man Böl­ge Mü­dür­lü­ğü sı­nır­la­rın­da geç­ti­ği­miz yıl 1 Ocak-15 Ma­yıs ta­rih­le­ri ara­sın­da 342 yan­gın ih­ba­rı ya­pıl­dı­ğı, 62’si­nin doğ­ru ol­du­ğu, 102 hek­tar ala­nın kül ol­du­ğu bil­di­ril­di. “Bu yıl yağ­mur­lar ne­de­niy­le ha­va­nın ru­tu­bet­li ol­ma­sı sa­ye­sin­de söz ko­nu­su dö­nem­de 120 ih­bar gel­di. 12’si­nin doğ­ru ol­du­ğu an­la­şıl­dı. Ya­nan alan ise 16 hek­tar­da kal­dı” de­nil­di.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:14:31
Güncelleme :21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?