19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uygur'un yüzü 20 ay sonra değişti

Atatürk'ün yanına heykelini diken Torbalı Belediye Başkanı, dün kendi anıtının şeklini farklı hale getirdi

İzmir'in Torbalı ilçesinde 2006'da yeni meydan için yaptırılan ve 30 Ağustos'ta törenle açılan Belediye Başkanı İsmail Uygur'un heykelinin yüzü, tepkiler üzerine 20 ay sonra değişti.

CHP'li Başkan Uygur, kendisine benzeyen figürün yüzünü değiştirip yeniden meydana dikilmesiyle ilgili, "Bu sürede kimin heykelini dikelim diye düşündük. Sonunda seramik bölümünden mezun olan bir öğrencinin yüzünü model olarak kullanmakta karar kıldık" dedi.

TARTIŞILDI
Türkiye genelinde tartışma yaratan heykelde, elinde kitapla duran Atatürk'ün yanındaki bayraklı erkek ile meşaleli kadının Başkan Uygur ile eşine aşırı derecede benzemesi büyük yankı uyandırmıştı. Heykel tartışmasından 5 gün sonra kendisine benzeyen heykeli, "Atatürk'ün yanında olmak elbette hoşuma gider. Bu tartışmayı sürdürmenin anlamı yok" diyerek kaldıran Uygur, 20 ay sonra kendisine benzeyen figürün yüzünü değiştirip yeniden meydana dikti. 

DÜŞÜNDÜK
Heykelini dikerek tüm Türkiye'nin tanıdığı sima haline gelen Uygur, şunları söyledi: "Heykel meselesi ilk gündeme geldiğindetepkiler üzerine bana benzeyen heykeli kaldırmıştık. Aslında ben kendi heykelimin yerine Başbakan'ın heykelini dikmek istediğimi söylemiştim. Ama sözcüsü vasıtası ile beni arayıp, 'Hayattayken ismimin caddelere bile verilmesini istemiyorum' demişti. Ben de 20 ay kimin yüzünü yapalım diye düşündüm. Sonunda da bu heykel oluştu" dedi.

PARA İÇİN
Yeni heykeldeki model Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik Bölümü mezunu Halil Günay ise, "Uğur Mumcu ve Nazım Hikmet gibi eser bırakıp heykelleşmek isterdim. Şu ana sadece model olarak para için yüzüm kullanıldı. Heykeltraş da benim hocam, bin nevi mesleğimi icra etmiş

Yeni Asır
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 09:37:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?