26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uzmanlardan kuraklık uyarısı

Havanın kirlenmesiyle oluşan sera etkisinin dünya üzerinde büyük iklim değişikliklerine neden olduğu belirtildi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aydın Güney, "Global ekosistem üzerinde inceleme yapan bilim adamları buzların erimesi, okyanus akıntılarının ve bunlara bağlı rüzgarların sürekli yer değişiklikleri yapmaları sonucunda ülkemizde dahil birçok ülkenin zarar göreceğini ifade etmektedir" dedi.

Özellikle Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'taki bazı ada devletlerin tamamen yok olacağını, Bangladeş gibi bazı ükelerin topraklarının önemli kısmının sular altında kalacağını ifade eden Prof.Dr. Güney, "Ülkemizde yağışın ve hava neminin göreceli olarak yetersiz olduğu Marmara Bölgesi'nde bir yüksek basınç alanının sürekli yerleşeceği bildirilmektedir. Bu da kuraklık sorununu gündeme getirecektir. Bu durumun tüm ülkemizi etkileyeceği açıktır" diye konuştu.

MARMARA VE EGE AÇLIK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA
Ege ve İç Anadolu bölgesinin kuraklık sorunundan önemli ölçüde etkileneceğini açıklayan Prof.Dr. Güney, "Tatlı su kaynakları sınırlı olan ülkemizde örneğin Konya Ovası'nda yer altı suları 5-15 metre derine kaçmıştır ve inmeye devam etmektedir. Buğday ambarı denilen bu bölge Marmara ve Ege'nin de suyunun azalmasıyla ülkemiz gerçek bir açlık tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Tüm dünyada verim düşmesi sonucu daha önce satış yapan ülkeler artık gıda ürünlerini ihraç etmemekte ve kendilerine saklamaktadır.Mevcut gıda üretimi ihtiyacı karşılayamazken, ithal şansımız giderek kaybolmaktadır. Bu durum yıllardır vurgulanmasına rağmen gerekli önlemlerin alınması gözardı edilmektedir" dedi.

Tüm kaynaklar seferber edilerek çölleşmeye karşı gerekli önlemin alınması gerektiğini belirten Prof.Dr. Güney, şöyle konuştu: "Erozyona karşı alınacak tedbirler yanında, endüstriyel, kırsal tüm atık sularımızın bir yıl içinde arıtma önlemleri ile yeniden kazandırılarak sulamaya verilmesi tarımsal sulamada su kayıplarının asgariye indirilerek bilinen uygulamaların hayata geçirilmesi, çeşitli nedenlerle kurumuş göller, sazlıklar, ıslak alanlar gibi yerlerin yeniden ihyası için çalışmalar gerçekleştirilmesi ve su tasarrufunun sağlanması gerekmektedir."

..
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 18:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?