19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uzmanlardan sıcaklara karşı uyarı

Yaz mevsimiyle birlikte etkisini gösteren kavurucu sıcaklar insan sağlığını olumsuz yönde etkilerken, uzmanlar vatandaşları hafta sonu daha da artması beklenen sıcağa karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Acil Tıp Uzmanı Dr. Özge Duman Atilla, son günlerde artan hava sıcaklığının yaşlı ve çocukları daha çok etkilediğini söyledi. Sıcaklığın özellikle şeker, kalp, hipertansiyon gibi hastalıkları olan yaşlılar üzerinde tetikleyici etkisi olduğunu ve genellikle bu hastaların sıcaktan rahatsızlanmaları sebebiyle acil servislere başvurduğunu söyleyen Atilla, "Bu sene daha erken dönemde geldi sıcaklar. Biz bu vakalara daha çok Ağustos aylarında rastlarız, ama Haziran ayı itibariyle sıcaklar kendini gösterdiği için hastalarımız daha erken dönemde gelmeye başlayacaktır. Şu an direkt sıcak çarpmasıyla gelen hastamız yok. Ancak yaşlı hastalarda artma oldu. Bunda sıcağın etkisi var. Genellikle gelen hastalarımızda şeker, tansiyon, kalp, hipertansiyon gibi yan hastalıklar olduğu için bu hastalıklarda sıcağa maruz kalma bulguları daha da şiddetlendiriyor. Sıcak bu hastalıkları tetikler. Çünkü sıcak maruziyeti, vücut ısı dengesini bozacağı, sıvı kaybına sebep olacağı için özellikle yaşlı ve çocuklarda daha ağır bulgulara sebep olur" dedi.

Hastanelerin bu vakalara karşı önlemini aldığını belirten Atilla, Türkiye çapındaki tüm acillerin bu duruma karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. Artan sıcaklar nedeniyle vatandaşları alkollü içeceklerden uzak durmaları konusunda uyaran Özge Duman Atilla, yağlı ve ağır yiyeceklerin de fazla tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Atilla, "Alkollü içeceklerden uzak durulması gerekir. Çünkü alkollü içecekler vücudun su kaybını hızlandırdığı için tüketilmemeli. Yağlı gıdalardan, ağır yemeklerden uzak durulmalı. Hipertansif hastalar dışındaki hastaların minarelli, tuzlu gıda alımına dikkat etmesi çok önemli" diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde sıcaklığın daha da artacağına dikkat çeken Atilla, yaşlı ve çocukların özellikle saat 10.00-15.00 arası mecbur kalmadıkları sürece dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade etti. Sıcaklık nedeniyle vücudun su kaybettiğini, bu yüzden de sıvı alımının önemli olduğunu kaydeden Atilla, "Hipertansiyon, kalp gibi hastalıkları olan özellikle yaşlı vatandaşlarımızın sıvı alımlarına ve ilaç kullanımlarına dikkat etmesi gerekiyor. Günün sıcak saatlerinde evde olmaları, dışarı çıkmak zorunda iseler güneşten korunma önlemlerini almaları gerekiyor. Güneş altında çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız olacaktır ve bununla birlikte vatandaşlarımızda güneş çarpması, güneş krampları, sıcak halsizliği gibi birtakım bulgular çıkabilir. Sıcağa maruz kalma sonucunda baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş ve halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkarsa mümkün olduğunca bu hastalarımızın serin yerlere alınması gerekir. Eğer bulantı veya kusması yoksa, bilinç durumu iyiyse sıvı alımlarının sağlanması, duş aldırılarak vücut ısısının düzenlenmesine yardım edilmesi gerekiyor. Buna rağmen hastaların şikayetleri devam ediyorsa mutlaka sıcak çarpması nedeniyle hastanelere başvurmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
Sıcak havada dışarı çıkacak vatandaşların giyimlerine de dikkat etmesi gerektiğini belirten Acil Tıp Uzmanı Özge Duman Atilla, ince, açık renkli kıyafetler giyilmesini ve güneşten koruyacak geniş şapkalar takılmasını önerdi.
iha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2007 Cumartesi 11:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?