4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Veziarağa'da heyelan tehlikesi engellendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ballıkuyu ve Vezirağa’da yıllardır kanayan bir yaraya dur dedi.
Kayma tehlikesi altında bulunan Ballıkuyu’daki çalışmaların tamamlanmasının ardından Vezirağa heyelan bölgesinde gerçekleştirilen imalatlar da son buldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde Vezirağa Heyelan bölgesinde ağaçlandırma çalışmalarına başlayacak. Uygulanan proje ile heyelanı tetikleyen yeraltı ve yerüstü suları kontrol altına alındı. Vezirağa’daki zemin hareketini önlemek amacıyla ayrıca istinat duvarı yapıldı.

Bu çalışmanın tamamlanması ile özellikle yüzeysel yağmur suyunun heyelana olan olumsuz etkisi ortadan kaldırıldı. Yapılan fore kazıklı betonarme duvar ile Yeşildere yolu emniyet altına alınarak, bölgedeki heyelanın önüne geçildi.

VEZİRAĞA HEYELAN ALANINDA NELER YAPILDI ?

* Yeraltı ve yerüstü sularının drenajı ve zemin stabilitesinin sağlanması için istinat duvarları yapıldı.

* Vezirağa Mahallesi’nde yeraltı ve yerüstü sularının drenajını sağlamak için 153 metre uzunlukta ve 4.5 metre derinlikte kanal yapıldı. Bu kanalın topladığı yeraltı yerüstü suları, Yeşildere yolunun altından 60 metre ve 50 metre uzunluktaki iki kanalla Meles Deresi’ne akıtılıyor.

* Zemin kaymasını önlemek için, 55 metre uzunlukta farklı yüksekliklerde beton istinat duvarı yapımı da tamamlandı. Yeşildere Yolu’nun 3 nolu şeridini heyelanın olumsuz etkilerinden korumak için 82 metre uzunluğunda ve 10.5 metre derinliğinde fore kazık imalatları 2004 yılı içinde tamamlandı.

BALLIKUYU HEYELAN ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

* Ballıkuyu’da heyelanın olduğu alanda içme suyu ve kanalizasyon şebekesi iptal edilerek alana içme suyu ve kanalizasyon suyu sızması engellendi. Bu çalışma heyelanı kısmen de olsa durdurdu. Yeni uygulanan proje ile de heyelanı tetikleyen yeraltı ve yerüstü sularının kesilmesine çalışıldı.

* Hacı Ali Efendi Caddesi’ndeki oturmayı ve topuktaki kabarmayı önlemek ve yeraltı suyunun etkisini en aza indirmek için Şehitlik tarafında toprağa çimento enjeksiyonu yapıldı. Kesişen kolonlarla 25 metre derinlikte ve 60 metre uzunlukta beton su sızdırmazlık perdesi oluşturuldu.

* Geçirimsizlik perdesi 30 santim kadar yukarıda inşa edildi ve yüzeysel yağmur sularının heyelan alanına girmesi önlendi.

* Hacı Ali Efendi Caddesi’nde, 150 metre uzunlukta açık yağmur suyu kanalı yapıldı. Böylece heyelan alanına girebilecek yüzeysel yağmur suları da kontrol altına alındı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 16:02:42
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 11:12:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?