Trafik muayene istasyonları özelleştirilip, Türkiye “güney ve kuzey” diye ikiye ayrıldı. Bu yüzden, İzmir’in yer aldığı güney bölgesi dışındaki illere kayıtlı taşıtlar, vize için en yakın yer Manisa’ya yönlendiriliyor
Türkiye, kuzey ve güney olarak haritadaki gibi (sarı çizgiyle işaretli) iki bölgeye ayrıldı. 45 vilayet (kırmızı renkli) kuzeyde, 36 vilayet de (beyaz renkli) güneyde kaldı. Düzenlemeye göre, kuzeydeki illere tescilli araçların vize işlemi kuzeyde, güneydekilerin de güney illerinde yapılması zorunlu kılındı. Bu uygulama şu ana kadar, (yeşille işaretli) 19 vilayetin özelleştirilmiş muayene istasyonlarında başladı. Henüz özel istasyon kurulmayan diğerlerinde ise yine Karayolları işlem yapıyor. Sistem, 2009’un sonuna kadar tüm Türkiye’de devreye girecek.
“Tekelleşme olmasın” diye...
KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, araç muayene sistemini özelleştirip tekelleşmeyi de önlemek amacıyla Türkiye’yi “kuzey” ve “güney” diye ikiye ayırdı. Açılan iki ihaleyi de aynı şirket; Doğuş Otomotiv, Akfen ve TÜVSÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK kazandı. Konsorsiyum 20 yıl süreyle bu işi üstlendi.
Araç sahipleri şok yaşadı
SİSTEM kısa süre önce İzmir’de de uygulamaya geçip, özel muayene istasyonları açılınca, gizli kalan bir sıkıntı patlak verdi. Mevzuat gereği, kuzey bölgesindeki illerin, İzmir’in de yer aldığı güney bölgesinde muayene edilememesi, bu durumdan habersiz olan sürücüleri şaşırtı, çaresiz bıraktı.
İstanbullular sıkıntı çekiyor
ÖRNEĞİN İstanbul, Kocaeli, Bursa, Trabzon gibi ‘kuzey’de kalan 45 vilayete tescilli araçların sürücüleri, aynı bölge içinde bulunan en yakın yer Manisa’ya gönderilmeye başlandı. Şok yaşayan vatandaşlar, “Bu kadar yol gidip gelmek eziyet ve milli servete zarar. Yanlıştan dönülsün” diye tepki gösterdi.
Bakanlık devreye girdi
TÜVTURK Bölge Müdürü Erhan Çarkçı, yaşananlardan kendilerinin de şikayetçi olduğunu söyledi. Çarkçı, “Sorunlar yüzünden Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduk. Çünkü iki ihaleyi de aynı konsorsiyum aldı. Tüm araçlara her yerde muayene yapılmasının yasal sakınca yaratıp yaratmayacağı Danıştay’a sorulacak. Bu da ne zaman, ne sonuç verir bilemiyoruz” dedi.
Araç muayenesinde “kuzey-güney” farkı
Araç muayene istasyonları özelleştirildi. Türkiye iki bölüme ayrıldı. İzmir güneyde kaldı. Kentteki kuzey plakalılar, Manisa’da bu yüzden vize yaptırmak zorunda kaldı
Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araç muayene sistemini özelleştirdi. Rekabet olsun diye ihale iki bölgede açıldı, istasyonlar da iki bölge olarak özelleşti. Türkiye’deki 81 il “kuzey” ve “güney”e ayrıldı. İki ihaleyi de aynı şirket; Doğuş Otomotiv, Akfen ve TÜVSÜD ortaklığıyla kurulan TÜVTURK kazandı.
Araç muayene istasyonlarının 20 yıl süreyle devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi de 15 Ağustos 2007’de imzalandı. Ancak sistem işlemeye, istasyonlar da muayenelere başlayınca karışıklıklar kendini gösterdi. Başka şehire tescilli aracıyla, bulunduğu yerdeki istasyona gidenler şoke oldu. Çünkü araç, güney illerinden birinde kayıtlıysa vizesi yapılmıyor. Örneğin; İzmir’de çok sayıda İstanbul’a kayıtlı araç bulunuyor. Bu yüzden, araç vizesi için İzmir’dekiler Manisa’nın yolunu tutuyor ve bu kentte izdihama neden oluyor.
Şikayetçiyiz ama...
TÜVTURK Ege Bölge Müdürü Erhan Çarkçı, bu durumdan kendilerinin de şikayetçi olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“İhale, Türkiye iki bölgeye ayrılarak yapıldı. Bizim şirketimiz iki bölgedeki ihaleyi de aldı. Bu durumda kuzey tescilli bir araç güneyde muayene yaptıramıyor. Yani 34 plaka İstanbul tescilli aracınızla, İzmir’de muayene yaptırmak isterseniz en yakın kuzey il olan Manisa’ya aracınızı götürmeniz gerekiyor. Müşteriler şikayetçi. Ancak biz de yaşanan sıkıntılar nedeniyle bakanlığa başvurduk. Danıştay’dan görüş alınacak. Sıkıntı yaratmayacaksa tek şirket olduğu için tek bölgede birleşilebilecek. Ama bu ne zaman gerçekleşir bilemiyoruz.”
Erhan Çarkçı, TÜVTURK’un 2009 yılı sonuna kadar Türkiye’de toplam 189 sabit, 80 gezici araç muayene istasyonuyla hizmet vereceğini de ekleyerek şunları kaydetti:
“Şu ana kadar 19 şehirde istasyon açıldı. İstasyon olmayan yerlerde yine Karayolları muayene yapmaya devam ediyor. İstasyon açıldıkça Karayolları devreden çıkıyor. Karayollarının fiyat uygulaması aynen devam ediyor. Yani hafif araçlar 111 YTL, ağır araçlar ise 148 YTL ödüyor. Yalnız yönetmelik gereği gecikme ücreti olan aylık yüzde 5 cezayı da TÜVTURK tahsil ediyor.”
İller şöyle ayrıldı
Kuzey Bölge: 04 Ağrı, 05 Amasya, 08 Artvin, 10 Balıkesir, 11 Bilecik, 13 Bitlis, 14 Bolu, 16 Bursa, 17 Çanakkale, 18 Çankırı, 19 Çorum, 22 Edirne, 25 Erzurum, 26 Eskişehir, 28 Giresun, 29 Gümüşhane, 34 İstanbul, 36 Kars, 37 Kastamonu, 39 Kırklareli, 41 Kocaeli, 43 Kütahya, 45 Manisa, 49 Muş, 52 Ordu, 53 Rize, 54 Sakarya, 55 Samsun, 57 Sinop, 58 Sivas, 59 Tekirdağ, 60 Tokat, 61 Trabzon, 64 Uşak ,65 Van, 66 Yozgat, 67 Zonguldak, 69 Bayburt, 71 Kırıkkale, 74 Bartın, 75 Ardahan, 76 Iğdır, 77 Yalova, 78 Karabük, 81 Düzce.
Güney Bölge: 01 Adana, 02 Adıyaman, 03 Afyon, 06 Ankara, 07 Antalya, 09 Aydın, 12 Bingöl, 14 Burdur, 20 Denizli,21 Diyarbakır, 23 Elazığ, 24 Erzincan, 27 Gaziantep, 30 Hakkari, 31 Hatay, 32 Isparta, 33 Mersin, 35 İzmir, 38 Kayseri,
40 Kırşehir, 42 Konya, 44 Malatya,
46 Kahramanmaraş, 47 Mardin, 48 Muğla, 50 Nevşehir, 51 Niğde, 56 Siirt, 62 Tunceli, 63 Şanlıurfa, 68 Aksaray, 70 Karaman, 72 Batman, 73 Şırnak, 79 Kilis, 80 Osmaniye.
İzmir’de sekiz istasyon var
Araç muayeneleri İzmir’de 8 ayrı istasyonda yürütülecek. İstasyonlardan üçü Sarnıç, Bornova ve Çiğli’de; diğerleri ise Aliağa, Bergama, Ödemiş, Tire ve Torbalı’da açıldı. Çiğli’deki istasyon, binek, hafif ticari ve motosiklet gibi hafif araç sahipleri için tasarlandı. Bu istasyonda otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalar muayene edilmeyecek. Diğer istasyonlarda ise tüm araç tiplerine hizmet verilecek. Cumartesi günleri de açık olacak olan TÜVTURK araç muayene istasyonları 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet verecek, araç kabulü ise 16.30’a kadar yapılacak. TÜVTURK istasyonlarının faaliyete geçmesiyle birlikte bugüne kadar İzmir’e hizmet vermiş olan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı iki araç muayene istasyonunun faaliyeti sona erdi. İstasyonlar, TÜVTURK’ün iş ortağı, Ege Bölgesi’nin en büyük sermayeli grubu Akça Holding iştiraki Aktur A.Ş. tarafından işletilecek. Denizli ve İzmir’den sonra Aydın ve Manisa’daki istasyonlar da faaliyete geçtiğinde Aktur A.Ş.’nin alt işleticiliğini üstlendiği il sayısı 4’e, istasyon sayısı 20’ye ulaşacak.
hakkaten avrupaya ayak uydurma cabasi neden imkanlarımız esitmi önce bunlari tartismak lazim iyi güzel trafikte güvenlik elbette en ön sırada gelir ama maalesef türkiye burasi avrupada en kral otomobil tas catlasin 3000 ytl civari o imkanlar bizdede olsun bizde korkmadan vizemize girelim dmi??
ben bayanım ne olacak halim sabahın erken saatlerinde kuyruktamı olcam çınarlıda alısmıstık herkes aya giderken biz son kullvarda nal topluyoz
slm ben bir vize takıpcısıyım ben şunları söylemek isterim ki şuna ki vize sistemi vatandaşlarımız için büyük bir sorun haline geldi kısaca vatandaş eziyetten den başka birşey deyil.kısaca vatandaşın sorununu dinlemeden. çalışan personel sesi hemen büyüyor bizim vatandaşımız bunları hak etmiyor kendi paralarıylan resmen eziyet ediliyor şunada. daha piyasede 1970 model araçlarımız var konya merkez muane istasyon.en sacma konusu bence muane ıstasyonunda hersey son teknelojı kurulmus agır kusurlu araçlar mutlak yapılması gerekıyor ama eksıgı yapabılmenız ıcın sanayıye gıdeceksınız ama sanayıde hersey el ve gözlem yapıyor düşünsene sanayiden çıkıyorsun muane istasyon kabul edilmiyor yapılan işi ve üçüncü tekrarda vize harcımız ölüyor ve tekrar birkez daha para yatırıyoruz.bu resmen vatandaş için en büyük sorun..
avrupa ya ayak uydurup ve vize istasyonu nu özelleştirmek için türkiyedeki yolları düzeltelim ondan sonra sı kolay zaten ama yollarda arabaların anası ağlıyor biz kim AVRUPA KİM
bütün dünya ülkeleri vatandaşa nasıl hizmet veririm diye uğraşırken benim canım devletim herşeyimizi elimizden alan sayın devlet büyüklerim bu insanlara nasıl ızdırap çektiririm diye uğraşmakta.istanbul dogumlu 3 yıllık adanada gorev yapacak assubayım kimin umrunda yada trabzonlu polisim 4 yıllığına urfaya gitmişse kimene? öğretmeni memuru dusunmemiş te ihaleye giren şirketleri düşünmüş çok teşekkür ediyorum bu ülkeyi sonunda birşekilde böldünüz. ben vize için bu sene sadece 400 ytl mazot yakıcam ve helal etmiyorum
ben karsta görev yapıyorum. aracımı muayene ettirecem aksaray plaka olduğu için yapamadıklarını söyledile. en yakın erzincana gidecekmişim böyle saçmalıkmı olur bu nasıl anlayıştır
Öncelikle bizim için yol yapsınlar sonra benim arabımın eksiklerine baksınlar heryer çukurlarla dolu ben arabamı yaptırsam ne olur sonra gelip senin arabanın alt takımı iyi değil deniyor. saçma sapan şeyler kapı sinyalinden arabam takıldı daha ne diyeyim bu saflar ambulanstan sağlık çantası istiyor yarın da itfaiye aracından yangın söndürme tüpü ister.:)
ben karaburunda oturuyorum ben aracımı nerede vize yaptıracağım ayrica aracım kamyonet bir bilen cevap versin lütfen