19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ya kabul et ya terk et!

Çeşme’de yüzde bin 500’e varan zam yapılan işgaliye bedellerinin yüksekliği tartışılırken, Mal Müdürlüğü, “Ya bu ücreti kabul edin ya da terk edin” diye uyardı. “Hayır” diyen Ilıca Otel, iskelesini ve havuzunu yıktı



MALİYE Bakanlığı’nın Çeşme’de Hazine arazileri ve denizdeki iskelelere uygulanan ecrimisil (kira) bedellerini yüzde bin 500’e kadar artırması tartışılırken, sürpriz bir gelişme ortaya çıktı. İtirazlar üzerine bölgede inceleme yapan komisyon, bu arazilerin işgal altında olduğunu belirtti.

3 yıla kadar hapsi var
BUNUN üzerine Kaymakamlık, uyarı tebligatları göndermeye başladı, “17 Temmuz 2008’den itibaren işgalci” konuma düşüldüğü belirtildi. Söz konusu alanların 15 gün içinde boşaltılmaması halinde savcılığa suç duyurusu yapılacağı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacağı kaydedildi.

Herkes çıkış yolu arıyor
5 YILDIZLI Ilıca Otel, uyarı üzerine havuz ve iskeleyi yıktı. Otelin Genel Müdürü Yakup Demir, “2 bin 300 metrekare alana 384 bin YTL kira istendi. Kabul etmedik, ruhsatlı olan o bölümleri kendimiz iş makineleriyle yıktık” dedi. Diğer işletmelerin de aynı uygulamayı yapmak istediği belirtildi.

KAYMAKAMLIK
Yapılan bir tespittir
Kaymakam Nazmi Günlü: İşgal uyarıları bir tespitir. Prensipte araziyi kullanan yeniden kiralama talebinde bulunursa sorun olmaz. Bedel ödenmeden işgal sürdürülürse ceza öngörülüyor. Ilıca Otel geçmişe yönelik ödemeleri yapıyor. Bundan sonra kullanmak istemediği bölümleri kendisi terk ediyor.

TURİZMCİLER
Çaresiz kaldık
Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel: Kiralama bedellerine tepki gösterirken, bu durumun gündeme gelmesi düşündürücü. Bazı işletmeciler yıkımı düşünüyor. Bazıları ise yargı yoluyla çözüm bulma arayışına girdi. Sonuç itibariyle o alanlar, turiste, halka hizmet için kullanılıyor. Yazıktır.

Ecrimisil, iskele ve havuz yıktırdı
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bu yıl, İzmir’in gözde tatil beldesi Çeşme’deki Hazine arazileri ve denizdeki iskelelere uyguladığı ecrimisil (kira) bedellerini yüzde bin 500 artırmıştı. Karar, tepkilere neden olmuştu. Bu arada sürpriz gelişme yaşandı. İtirazlar üzerine bölgede inceleme yapan komisyon, bu arazilerin işgal altında olduğunu belirtti. Bunun üzerine Kaymakamlık, söz konusu işletmelere uyarı tebligatları göndermeye başladı. 17 Temmuz 2008’den itibaren işgalci konuma düşüldüğü kaydedilen bildirimde, bu alanların 15 gün içinde boşaltılmaması halinde, savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacağı bildirildi.


Uyarılan tesislerden, 5 yıldızlı Ilıca Otel, kıyıdaki havuz ve iskeleyi yıktı. Genel Müdür Yakup Demir, 2 bin 300 metrekare alan için 2 yıllık ecrimisil bedeli olarak 384 bin YTL istendiğini söyledi. Demir, “Bu rakamı çıkarmak mümkün değil, kabul etmedik. Belediye ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nce ruhsatlı o bölümleri kendimiz iş makinelerimizle yıktık. Geçmişe dönük ödemeleri yapıyoruz” dedi.

‘Yatırımcılar bir bir kaçıyor’
Diğer işletme sahiplerinin de maliyet hesabı yaptığı, birçoğunun bedeli ödememek için benzer yönteme başvuracağı öğrenildi. Bu durumun Çeşme’yi turizm yapılamaz hale getireceğini öne süren turizmciler, “Yatırımcılar bölgeden kaçmaya başladı bile. Sorunlarımızı Başbakan’a götüreceğiz” diye konuştu.


Kaymakam Nazmi Günlü, ecrimisil bedellerine ilişkin itirazların bir yandan idari yargıya yansıdığını, bir yandan da Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce incelemeye alındığını kaydetti. Günlü, “İşletmlelere yapılan işgal uyarıları bir tespitir. Prensipte araziyi kullanan yeniden kiralama talebinde bulunursa sorun olmaz. Bedel ödenmeden işgalin sürdürülmesi halinde hapis öngörülüyor. Ilıca Otel, bundan sonra kullanmak istemediği bölümleri rızasıyla terk ediyor” dedi.
Çeşme Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel ise kiralama bedellerine tepki gösterirken bu durumun gündeme gelmesinin düşündürücü olduğuna dikkat çekti. Öncel, “Bazı işletmeler yıkımı düşünüyor. Bazıları yargı yoluyla çözüm bulma arayışında. Sonuç itibariyle o alanlar, turiste, halka hizmet için kullanılıyor” diye konuştu.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 09:23:48
Güncelleme :15 Kasım 2008 Cumartesi 10:05:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?