19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Yeni ticaret yoluna ihtiyaç var'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Akdeniz'i bir zenginlik denizi yapmak istiyoruz" dedi.


İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Sempozyumu'na katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada Akdeniz'i bir zenginlik denizi haline getirmeyi istediklerini söyledi.
Akdeniz'in tarihte olduğu gibi şimdi de en işlek, en yoğun trafiğin yaşandığı bir deniz olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünya gemi taşımacılığının yüzde 15'inin Akdeniz'de gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'nin, Akdeniz ülkeleri ile var olan ilişkilerini güçlendirmesinin ve derinleştirmesinin öncelikli hedefleri olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''Türkiye'nin Akdeniz ile ilişkilerinin tarihi kültürel ve sosyal çok boyutlu derinliği var. Biz bu avantajı en verimli şekilde
değerlendirme gayreti içindeyiz. Bu çerçevede güçlü tarihi ve kardeşlik bağlarımız bulunan Akdeniz ile ilişkilerimizi güçlendirmek ve derinleştirmek önceliklerimiz arasındadır. " Türkiye'nin, dış ticaret hacmi içinde Akdeniz ülkeleriyle ticareti AB'den sonra ikinci sırada geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak biz Türk özel sektörü olarak sizlerle birlikte bunu başaracağımıza inanıyoruz. Bizim Akdeniz'deki hedefimiz uzun vadeli, sağlam temellere oturmuş, verimli bir
ortaklıktır. Bunun için de birikimimizi ve imkanlarımızı sizlerle paylaşmak, hep birlikte kalkınmak, Akdeniz'i bir zenginlik denizi yapmak istiyoruz. Küresel sisteme hep birlikte entegre olmuş, bin yıl kalkınma hedeflerine ulaşmış zengin doğal kaynaklarını insanlığın refahı için kullanabilen bir Akdeniz, hepimizin ortak arzusudur. Zira kalkınma hep birlikte olur."


Akdeniz'in enerji havzalarına yakınlığı, petrol, doğalgaz gibi kıymetli ürünlerin açık denizlere en kısa yoldan çıkışına imkan veren kesişim noktalarında bulunmasının önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, dünya üretimi Asya'ya doğru kayarken Avrupa ve Asya'yı birleştirecek yeni ticaret yollarına da duyulan ihtiyacın arttığını dile getirdi.
Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması konusunun dünya gündeminde olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesine başlanması ve Karadeniz Otoyolu'nun tamamlanmasıyla Türkiye doğu ile batı arasında önemli bir ulaşım güzergahı olacak. Buna ilaveten Türkiye, liman kapasitesini geliştirmek üzere özelleştirme faaliyetlerine hız vermiştir. Bu sayede İpek Yolu'nun canlandırılmasına paralel olarak mal ticaretinin Türk limanları üzerinden Akdeniz'e daha fazla kaydırılması sağlanacaktır. Bu gelişmeler Akdeniz'deki tüm ülkelere yeni fırsatlar sunacak."

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 17:59:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?