26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Yıkılması gereken okullar açılmayacak'

“Ya deprem olursa ne olacak?” sorusu büyük yankı uyandırdı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, bilim adamlarının, “Yıkın” dediği 6 çürük okul için son sözü söyledi. Vali Kıraç, “Buralarda kesinlikle eğitim yapılmayacak” dedi, öğrenci velilerini rahatlattı

İzmir’de 2005 yılında yaşanan seri depremler, çürük okullar gerçeğini de ortaya çıkardı. Bayındırlık İl Müdürlüğü, toplam 3 bin 589 eğitim kurumunu incelemeden ve testten geçirdi. Okullardan 110’unun “çürük”, 49’unun da “çok çürük” olduğu tespit edildi. Dokuz Eylül Üniversitesi de 6’sı için yıkım raporu verdi. Ancak bu okullarla ilgili hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Bu durum “ölümcül hata” diye yorumlandı.
Milli Eğitim Müdürlüğü ise, “Gereken çalışmalar yapılıyor” dedi. “Çok çürük” 49 binadan 16’sında 5 milyon YTL harcanarak güçlendirme işleminin devam ettiği ve yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmeye çalışıldığı açıklandı. Geriye kalan 33 binadan 22’sinin ise ihale hazırlıklarının sürdüğü ve 4 milyon YTL ödenek ayrıldığı belirtildi.

Ölümcül hata olur” denildi
Milliyet EGE, “Boşaltın bu okulları” başlıklı haberle konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. “Ya deprem olursa ne olacak?” sorusu yöneltildi. Konunun peşini bırakmayıp İl Genel Meclisi’nde takipçisi olan CHP’li üye Ercan Tatı, yıkılması gereken okullarda eğitim-öğretime devam edilmesinin ölümcül hata olduğunu söyledi. Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Orhan Yüce, “Bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Bu tedirginlikle eğitim-öğretim nasıl yapılacak?” diye sordu. Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Coşkun Ergin de, “Buralarda dersbaşı yapılmaması lazım. Bu okullar boşaltılmalı. Depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Olası bir depremde binlerce çocuk ölebilir, yaralanabilir” diyerek faciaya davet çıkarılmaması uyarısında bulundu.


İzmir Valisi Cahit Kıraç, beklenen adımı attı. Milliyet EGE’ye konuşan Kıraç, okulların derhal kapatılması talimatı verdiğini söyledi. Kıraç, çocukları için kara kara düşünen anne ve babalarla eğitimcileri de rahatlattı, şu görüşleri ifade etti: “Yıkılmasına karar verilen okullarda kesinlikle eğitim yapılmayacak. Bu okullarda öğrenim gören veya kaydı yeni yapılan öğrenciler, yakın bölgelerdekilere taşınacak. Teknik açıdan sorunlu bulunan diğer binaların da bir bölümünde güçlendirme sürüyor. Diğerleri de yanı şekilde güçlendirilecek. Sağlam olmayan binalarda eğitim olmayacak. İnsan hayatı her şeyin üzerindedir.”

Hangi okul nereye taşınacak?
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Vali Kıraç’ın talimatı üzerine hemen harekete geçti. Yıkılması istenen 6 okulun öğrencilerinin nerede eğitim göreceği tespit edildi. Yapılan açıklamaya göre, Menemen Koyundere İlköğretim Okulu, Tire 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Kınık Yayakent İlköğretim Okulu ve Kınık Şehit Sezai Seçkin İlköğretim Okulu, kendi bünyelerindeki diğer binalarda eğitimi sürdürecek. Çiğli’deki İzzet Gökçimen İlköğretim Okulu, Hasan Sağlam İlköğretim Okulu’na; Tire Merkez Menderes İlköğretim Okulu ve Şehit Ali İhsan Kalmaz İlköğretim Okulu da Atatürk İlköğretim Okulu’na taşınacak.

Balçova’da belediye yaptı
Eğitimin kanayan yarası haline gelen çürük okul sorunu, İzmir Balçova’da belediye sayesinde çözüme kavuştu. İlçede, depreme dayanıksız tek eğitim kurumu olan Vali Kutlu Aktaş İlköğretim Okulu’nda gerekli güçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Binanın taşıyıcı sistemi elden geçirildi, tüm kolon ve kirişler desteklendi. Öğrenciler için güvenli bir ortam sağlandı. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, okulun diğer eksiklerini de giderdiklerini söyledi. Çalkaya, bakım yaptıklarını, sınıfları boyadıklarını ifade etti, şöyle dedi:


“Okulların boya badana, temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarını zaten karşılıyoruz. Ama can güvenliği her şeyin önünde gelir. Bayındırlık ve Milli Eğitim müdürlüklerinden gerekli bilgileri aldık. Sayın valimizle de protokol imzalayıp çalışmaları tamamladık. Şimdi çocuklarımız güvenli bir şekilde okullarına devam edecekler.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 10:52:03
Güncelleme :3 Eylül 2008 Çarşamba 10:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?