26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Zafer Çağlayan İzmir'de

Sanayi ve Tİcaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz belirlerken dünyadaki ekonomik gelişmeyi ve Türkiye'deki dinamik ekonomik dönüşümü dikkate alması gerektiğini belirterek, ''Faiz poliktikası belirleyenlerin Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyümek zorunda olduğunu, her yıl iş gücüne katılan 700 bin insana böylesi organize sanayi bölgelerinde iş ve aş bulmak zorunda olduğumuzu dikkate alarak bunu yapması lazım'' dedi.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) bölgenin enerji ihtiyacını karşılayan Çakmaktepe Enerji Santrali ilave yatırımı, arıtma tesisi yatırımının temel atma ve bir dizi açılış törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, ABD Merkez Bankası'nın geçmiş dönemde ülkede meydana gelebilecek olası bir durgunluğu sezerek faiz indirimi yaptığına dikkat çekerek, "Maalesef bizim ülkemizde faiz belirleme yetkisine ve görevine sahip olanlar faiz indirimini geçmiş dönemde ıskaladılar. Dünya Ekonomistler Birliği Başkanının aynen ifade ettiği gibi faizi yükseltirseniz fiyat istikrarını belki sağlayabilirsiniz, likidite kriziyle karşı karşıya kalmayabilirsiniz ama faizleri yükseltmenin ülkeye getirmiş olduğu ciddi bir bedel olarak karşımıza çıkacak olan en önemli şey üretimi, yatırımı, istihdamı durdurabilirsiniz. Bu konuda faiz poliktikası belirleyenlerin Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyümek zorunda olduğunu, her yıl iş gücüne katılan 700 bin insana böylesi organize sanayi bölgelerinde iş ve aş bulmak zorunda olduğumuzu dikkate alarak bunu yapması lazım. Bugün Türkiye yıllardır özlemini çektiği tek haneli enflasyonu yakalamıştır. Bu Türkiye için olmazsa olmazdır ve mutlaka korunması gereken bir olgudur. Ama maalesef bu faiz artışı konusunda Merkez Bankamızın dünyadaki ekonomik gelişmeyi, Türkiyedeki dinamik ekonomik gelişmeyi dikkate alarak uygulaması gerekir. Bu noktada faiz belirleyenler organize sanayi bölgelerine
gelsinler. Türkiye gerçeğini masa başında değil burada birebir yaşasınlar'' dedi. Çağlayan, dünyada enerji ve gıda konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. Enerji ve gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte enflasyonun da arttığını belirten Bakan Çağlayan, "ABD, Avrupa ve Çin dahil olmak üzere neredeyse tüm ülke ekonomilerinin enflasyon hedeflerini revize ettiğini görüyoruz. Türkiye dünyadan enflasyon ithal etmeye başladı" dedi.

"OSB YASASI YOLDA"
Aliağa'da yaklaşık 10 milyon metkekare alana kurulan organize sanayi bölgesini kuranları, bu bölgede yatırım yapanları tebrik eden Bakan Çağlayan, Türkiye'de toplam 251 organize sanayi bölgesi bulunduğunu, bunların 109'unun faaliyete geçtiğini, diğerlerinin de en kısa zamanda devreye gireceğini kaydetti. TBMM'de organize sanayi bölgeleriyle ilgili kanunun görüşüldüğünü belirten Bakan Çağlayan, bu yasanın en kısa zamanda çıkarılarak uygulamaya geçeceğini söyledi.
Enerji sektöründe yatırım yapmanın önemine değinen Bakan Çağlayan, nükleer enerjiyle ilgili iki önemli yatırımın bu sene sonuna kadar ihalesini yapacaklarını dile getirdi.


Türkiye'nin Avrupa ve Avrasya'nın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Bakan Çağlayan, bu hedefin erişilmesi için siyasi ve ekonomik istikrarın korunmasının önemli olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNE MİLLİ TAKIM MODELİ"
Türk Milli Takımı'nın dün akşam almanya ile yaptığı maçtaki mücadelesi ile Türkiye ekonomisini ilişkilendiren Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Euro 2008'de yakaladığı başarıyı ekonomide de elde edebileceğini ifade etti. Bakan Çağlayan, ''Nasıl dün akşam finale çıkmayı kıl payı kaçırmış bir Türk Milli Takımı varsa ve Türkiye 8-10 yıl önce (inşallah 4-5 gol yemeyiz, daha az gol yeriz) hesapları içindeyken şampiyonluğa, finale oynamayı kendisine hak gören Türk Milli Takımı gibi ülkemiz ekonomisi de cumhuriyetin 100 yıldönümüne kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmelidir'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan törenin ardından bölgedeki bazı fabrikaların açılışını yaptı ve fabrikalarda incelemelerde bulundu.

..
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 18:36:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?